U fokusu

liječnica koja vrijeđa transrodnog pacijenta

Reakcija na slučaj iz Provjerenog: Zdravstvena skrb za trans osobe nije regulirana

Reakcija na slučaj iz Provjerenog: Zdravstvena skrb za trans osobe nije regulirana

Silvija Jakovljević

Udruga Trans Aid reagirala je na slučaj prikazan u emisiji Provjereno pod nazivom “Skandalozna snimka liječnice koja vrijeđa, omalovažava i psuje pacijenta jer je transrodna osoba”. Komentar prenosimo u cijelosti. 

Udruga Trans Aid oštro osuđuje ponašanje liječnice prema pacijentu koji je trans osoba, no nažalost, nismo iznenađenie ovakvim ponašanjem. Ovo je samo jedno u dugom nizu negativnih iskustava trans osoba s medicinskim radnicima_cama. 

Ophođenje zdravstvenih radnica_ka prema trans osobama nerijetko je isključivo bazirano na njihovim osobnim svjetonazorima te su profesionalnost i ljudskost nešto što trans zajednica u Hrvatskoj ne povezuje sa zdravstvenom skrbi. Unazad dvije godine otkako je povećan broj transfobnih izjava i ostalog transfobnog sadržaja u medijima, između ostalog, primijećen je povećan broj osoba koje su se javile udruzi Trans Aid s problemom na koji su naišle prilikom traženja potrebne zdravstvene skrbi. U te dvije godine se u udruzi Trans Aid za 70% povećao broj upita koji su se odnosili na nepristupačnost liječnika_ica opće prakse kojie odbijaju izdati potrebne uputnice i recepte; diskriminaciju od strane medicinskog osoblja u različitim državnim i privatnim klinikama koje odbija poštivati rodni identitet pacijenta_ice te iznosi osobne podatke o pacijentu_ici u čekaonicama pred drugim pacijentima_cama; neprofesionalnost doktora_ica određenih specijalizacija kojei na preglede pozivaju specijalizante_ice bez da se prethodno o tome konzultiraju s osobom…

U Republici Hrvatskoj prvenstveno ne postoji dovoljan broj medicinskih stručnjaka_inja kojei pružaju zdravstvenu skrb trans osobama i kojei su senzibiliziranie za rad s trans osobama. Iako postoji Lista stručnjaka_inja kojie imaju iskustva u radu s trans osobama, izdana od strane Ministarstva zdravlja, ona nije potpuna jer je jako malen broj stručnjaka_inja na toj listi s obzirom da se radi o stručnjacima_kinjama za područje cijele Hrvatske, te na ovoj listi nisu stručnjaci_kinje svih potrebnih specijalizacija, kao što su primjerice urolozi. Također, u Hrvatskoj ne postoje medicinski stručnjaci_kinje za određene medicinski indicirane zahvate, kao što su primjerice operativni zahvati na genitalijama. Zdravstvena skrb za trans osobe u Hrvatskoj nije regulirana, što dovodi do različitih oblika prakse koji su nerijetko diskriminatorni prema trans osobama, čak i do mjere da se diskriminacija dešava i među trans osobama gdje su određene zdravstvene potrebe jednoj trans osobi subvencionirane zdravstvenim osiguranjem a drugoj nisu.

Ovom prilikom pozivamo medicinske stručnjake_inje da se vode različitim svjetskim i Hrvatskim preporukama za rad s trans osobama kao što su Standardi skrbi za zdravlje transpolnih, transrodnih i rodno nekonformirajućih osoba izdane od strane WPATH (World Professional Association for Transgender Health – Svjetska strukovna organizacija za trans zdravlje), Rezolucija Vijeća Europe o ljudskim pravima trans osoba iz 2015. godine, te Stručne smjernice za izradu mišljenja zdravstvenih radnika i psihologa o utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i životu u drugom rodnom identitetu izdane od strane Ministarstva zdravlja.

Našu zajednicu pozivamo da nam se obrate s problemima na koje nailaze prilikom traženja potrebne zdravstvene skrbi kako bismo zajedničkim snagama stalei na kraj svakoj vrsti diskriminacije, nasilja i omalovažavanja u sustavu zdravstvene skrbi.

Također pozivamo i odgovorne da sankcioniraju navedeni slučaj te osiguraju da se mehanizmi zaštite pacijenata_ica provode u praksi, a ne da ostanu samo slovo na papiru.