U fokusu

Zelena akcija kupila 60 kvadrata Srđa!

Referendum kojega ne želite propustiti!

Referendum kojega ne želite propustiti!

Članovi Odbora za referendum i inicijative Srđ je naš dočekali su jutros autobus studenata i studentica koji su iz Zagreba došli glasati te su pozvali i ostale građane i građanke da izađu na sutrašnji referendum, prenosi H-alter.

Odbor za referendum i inicijativa Srđ je naš dočekali su jutros u dubrovačkoj luci Gruž autobus studenata i studentica iz Zagreba koji su došli glasati na referendumu o golf resortu na Srđu, koji će se održati sutra od 7 do 19 sati. 

“Sutra će se održati referendum na kojem će osobe s pravom glasa i prebivalištem u Dubrovniku moći odlučiti za ili protiv predloženog Urbanističkog plana uređenja platoa Srđa, prema kojem se pored jednog i po golf igrališta predviđa izgradnja elitnih vila i apartmana namijenjenih prodaji”, izjavio je Igor Miošić u ime Odbora te zahvalio svim volonterima na silnom trudu i satima rada kako bi se prikupili potpisi te informirali građani o referendumu. 

Iz Odbora i inicijative ocijenili su kako ‘dolazak studenata iz Zagreba ima značaj puno veći od pedesetak dodatnih glasova na referendumu’. Smatraju kako je riječ o simboličkoj gesti koja ukazuje da među mladima postoji svijest o važnosti ovog trenutka.

“ReFERenDUm u Dubrovniku prvi reFERenDUm raspisan na inicijativu građana i građanki, a svojim odazivom građani i građanke Dubrovnika mogu pridonijeti da to bude i prvi obvezujući referendum. Nažalost za sve zainteresirane studente i studentice nismo bili u mogućnosti osigurati prijevoz. Osim mladih, veliku zainteresiranost za izlazak na referendum pokazuju i stariji. Proteklih dana dobijamo pozive starijih i nemoćnih, koji se raspituju kako ostvariti svoje glasačko pravo na predstojećem referendumu. Ovom prilikom ih želimo obavijestiti da se obrate na telefon povjerenstva za provedbu referenduma na telefon 020/ 448 -105, gdje će dobiti sva uputstva”, istaknuo je Miošić.

Romana Kalauz, dubrovačka studentica u Zagrebu izjavila je kako je građanska dužnost glasati na referendumu o ovako velikom projektu te da joj nije bio problem provesti noć u autobusu kako bi mogla glasati. 

Marko Ercegović, iz Inicijative Srđ je naš je nadodao: “ReFERenDUm je instrument direktnog odlučivanja putem kojeg građani i građanke ostvaruju pravo donošenja odluka u pitanjima koja svojim značenjem zahtjevaju sudjelovanje svih građana i građanki. Pravo na reFERenDUm nisu vam darovali nositelji vlasti. Pravo na reFERenDUm izborili ste vi – građanke i građani Dubrovnika svojim potpisima. Građanima i građankama se u političkoj teoriji smatraju osobe koje sudjeluju u donošenju političkih odluka. Podanicima se smatraju osobe o kojima odluke donose vlastodršci. ReFERenDUm je prigoda da budemo građani i građanke. Iskoristimo tu prigodu. Izađimo u nedjelju na birališta i donesimo odgovornu odluku. Neka se i naš glas čuje”.

Aktivisti i aktivistkinje su pozvali sve volontere i volonterke te simpatizere i simpatizerke da dođu danas u 17.30 kod fontane na Uvali Lapad.

“Zajedno ćemo se proveseliti nakon napornog rada, a svirat će grupa Father McKenzie“, naglasili su.

Zelena akcija kupila 60 kvadrata Srđa!

Zelena akcija je nedavno uspjela kupiti parcelu od šezdesetak metara kvadratnih zemlje na Srđu.

“Zemljište smo platili deset tisuća kuna. Cilj kupnje zemlje je bio osigurati status stranke u postupku ako dođe do toga da Razvoj golf počne izvlašćivati privatne vlasnike”, objasnio je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Tih šezdeset kvadrata se nalazi na čestici koja je u većinskom vlasništvu Razvoj golfa, ističu u najutjecajnijoj hrvatskoj udruzi za zaštitu okoliša.

Ovu metodu koriste brojne svjetske udruge za zaštitu okoliša kada se bore protiv otimačine zemlje. Na primjer, u kampanji Tripping Up Trump brojne škotske javne osobe kupile su komadiće zemlje u obuhvatu Trumpovog golf projekta i na taj način pokazali podršku farmeru kojega je multimilijarder želio izvlastiti. U Švicarskoj pak organizacija Pro Natura kupuje zemlju i na njoj radi zaštićene prirodne rezervate.