U fokusu

Manje pobačaja, ali samo u razvijenim zemljama

Restriktivni zakoni neće smanjiti broj pobačaja

Restriktivni zakoni neće smanjiti broj pobačaja

Prema istraživanju koji su proveli Guttmacher Institut i World Health Organization (WHO) broj pobačaja između 1990. i 2014. godine se znatno smanjio u razvijenijim zemljama svijeta. Ipak, broj pobačaja je otprilike na istoj razini u zemljama u razvoju.

Stopa pobačaja na 1000 žena u fertilnoj dobi (15-44) u razvijenim se zemljama smanjila s 46 na 27 zahvaljujući lakšem pristupu kontracepcijskim sredstvima. Najveće smanjene zabilježeno je u istočnoj Europi gdje se broj smanjio s 88 na 42. U središnjoj Europi, tijekom istog razdoblja, broj pobačaja smanjio se s 39 na 26, u sjevernoj Europi s 22 na 18, a u sjevernoj Americi s 25 na 18. U zemljama u razvoju gdje kontracepcijska sredstva nisu lako dostupna, stopa pobačaja ostala je na otprilike istoj razini kao i u ranijem razdoblju.

Koordinatorica studije, Gilda SedghInstituta Guttmacher u New Yorku rekla je da se više od 80 posto neplaniranih trudnoća dogodi kod žena koje nemaju pristup modernim metodama kontracepcije, a dobar tih trudnoća završi pobačajem.

Između 2010. i 2014. godine najviša stopa pobačaja zabilježena u Latinskoj Americi gdje je 32 posto trudnoća završilo pobačajem. Upravo na tom području više zemalja ima vrlo restriktivne zakone o pobačaju. U zemljama u kojima je pobačaj zabranjen ili je dopušten samo u slučaju opasnosti po život žene, zabilježena je nešto veća stopa pobačaja od zemalja u kojima je pobačaj legalan. U zemljama u kojima je pobačaj ilegalan, stopa je bila 37 na 1000 žena, a u zemljama u kojima je pobačaj legalan, stopa je bila 34 na 1000 žena. Kao što pokazuje istraživanje, restriktivni zakoni ne smanjuju broj pobačaja već navode žene da odlaze kod nestručnih osobe na zahvate opasne po njihov život.

“Pobačaji se neće spriječiti tako što će se žene kazneno goniti. To će ih samo okrenuti prema ilegalnim službama ili metodama”, rekla je Diana Greene Foster sa Sveučilišta u Kaliforniji.