U fokusu

Tihi prosvjed na Markovom trgu

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju ogorčeni na državu

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju ogorčeni na državu

S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne, poručili su roditelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom s jučerašnjeg mirnog prosvjeda na Markovu trgu, gdje su došli iz svih većih gradova Hrvatske tražeći izmjene kontradiktornih i nepravednih zakona, vraćanje uskraćenih prava i rješavanje pitanja manjka terapeuta, asistenata, dijagnostičara i centara namijenjenih djeci s poteškoćama u razvoju i invaliditetom, piše Tportal.

Prosvjed je organizirala Facebook grupa ‘Pomozimo djeci s invaliditetom’, a njeni članovi/ice, uglavnom roditelji djece s teškoćama u razvoju ili invaliditetom, od kojih su neki na prosvjed došli sa svojom djecom, tražili su da im se vrati status njegovatelja/ica, prava na ortopedska pomagala sukladno prijašnjem pravilniku te da se osobama s invaliditetom prizna status manjine. Također su zatražili uvođenje invalidske kvote na svim razinama vlasti.

Naime, novim Zakonom o socijalnoj skrbi od 1. siječnja ukinut je status njegovatelja/ica roditeljima čije dijete s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju više od četiri sata dnevno boravi u predškolskoj ili školskoj ustanovi.

Također, novi Pravilnik o pravu na korištenje ortopedskih pomagala izmijenjen je na štetu osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

‘Stop diskriminaciji djece i osoba s invaliditetom’, ‘Poštujte UN-ovu konvenciju’, ‘Što bi ti na mome mjestu?’, ‘I ja želim ići u vrtić i školu’, ‘Moje dijete nije samo broj u vašoj ladici’, ‘Razvijenost društva mjeri se kroz brigu o najosjetljivijima’, samo su neke od parola koje su nosili roditelji odjeveni u žute majice poručujući da se mogu nositi s poteškoćama, ali im nepravda teško pada.

Prosvjed je podržala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknuvši da je najbitnije dobiti podršku prema individualnim potrebama, odnosno da se svaka osoba s invaliditetom pojedinačno procijeni. Sada nije tako, a troškovi koji proizlaze iz invaliditeta preveliki su da bi ih obitelji same pokrile.

‘Pitanje je i primjene propisa, volje i svijesti da trebamo nešto mijenjati’, poručila je Slonjšak.