U fokusu

ekonomska nejednakost je urok neravnopravnosti

Rodni jaz u plaćama: muškarci će idućih 70 godina zarađivati više od žena

Rodni jaz u plaćama: muškarci će idućih 70 godina zarađivati više od žena

S.K.

Muškarci će bolje zarađivati od žena još najmanje sedam desetljeća ako se platne razlike među spolovima nastave smanjivati sadašnjim tempom, priopćila je u ponedjeljak u Ženevi Međunarodna organizacija rada.

Povodom Međunarodnog dana žena, ta je UN-ova organizacija objavila izvješće u kojemu ističe da ‘žene sada u prosjeku zarađuju 23 posto manje od muškaraca’.

U svjetskim razmjerima, stopa zaposlenosti muškaraca je 72 posto, dok je kod žena svega 46 posto. Taj jaz smanjen je za samo 0,6 postotnih bodova u posljednjih 20 godina.

“Tijekom posljednja dva desetljeća žene su značajno poboljšale svoj obrazovni profil, ali to nije rezultiralo njihovim boljim položajem na poslu,” navodi se u izvješću.

Žene više rade u kućanstvu i više se skrbe o djeci od muškaraca, tako da mnoge od njih ne rade puno radno vrijeme i zarađuju manje, kažu stručnjaci Međunarodne organizacije rada.

Ti čimbenici, zajedno s činjenicom da mnoge žene pristaju raditi ‘na crno’ i lošije plaćene poslove, dovodi do velikih spolnih razlika u primanjima u starijoj životnoj dobi.

Oko 200 milijuna žena starije dobi diljem svijeta živi bez redovite mirovine, u odnosu na 115 milijuna muškaraca, izvijestila je Međunarodna organizacija rada.