U fokusu

hrvatska prati europske trendove

Rodni jaz u plaćama: Žene u prosjeku zarađuju 16 posto manje od muškaraca

Rodni jaz u plaćama: Žene u prosjeku zarađuju 16 posto manje od muškaraca

Pixabay

S ciljem ujednačavanja iznosa mjesečnih primanja muškaraca i žena koji se bave istim poslovima, na inicijativu Europske komisije, 4. studenog obilježava se Dan jednakih plaća. Žene u Europskoj uniji u prosjeku zarađuju 16 posto manje od muškaraca.

Prema podacima servisa MojaPlaća, Hrvatska prati europske trendove kada je riječ o rodnom jazu u plaćama. Naime, promatrajući razdoblje od siječnja do početka studenog, prosječna neto plaća muškaraca u Hrvatskoj je iznosila 6.668 kuna što je 16 posto više u odnosu na iznos od 5.746 kuna koliko su mjesečno zarađivale njihove kolegice.

Gledano prema kategoriji posla, najveći jaz je prisutan u uslužnim djelatnostima, gdje muškarci u prosjeku imaju gotovo dvostruko veće plaće (46 posto) u odnosu na žene.

Velike razlike pronalazimo i u zanimanjima iz kategorija Turizam i ugostiteljstvo te Umjetnost i kultura – u obje te kategorije muški zaposlenici imaju 19 posto veće plaće od svojih kolegica.

S druge strane, žene su bolje plaćene u kategorijama Opskrba električnom energijom (muškarci su 12 posto manje plaćeni), Telekomunikacije (11 posto) te osiguranje (6 posto).

Najmanje razlike i najujednačenije plaće pronalazimo u strojarskim zanimanjima i IT sektoru.

Moj posao osvrnio se i na razinu obrazovanja, najveće razlike primjećujemo među onima s najvišim i najnižim stupnjem obrazovanja.

Konkretnije, muškarci sa završenim postdiplomskim, MBA ili nekim drugim studijem imaju čak 30 posto veće plaće u usporedbi sa ženama s istom razinom obrazovanja, dok su nekvalificirani i kvalificirani muški zaposlenici 24 posto bolje plaćeni od svojih kolegica.

Gledano prema poziciji, najveće razlike u korist muškaraca primjećujemo među specijaliziranim radnicima/caama (24 posto) i menadžerima (18 posto), a najmanje među administrativnim i uredskim radnicima/ama (9 posto).

Zanimljivo, žene u dobi od 45 do 54 godine osobito su potplaćene u odnosu na muškarce pa tako njihovi vršnjaci imaju 24 posto veće plaće.