U fokusu

Cilj je donošenje zakona o obiteljskom nasilju

Ruskinje objavljuju slike modrica na društvenim mrežama kako bi upozorile na obiteljsko nasilje

Ruskinje objavljuju slike modrica na društvenim mrežama kako bi upozorile na obiteljsko nasilje

Change.org

Tisuće žena u Rusiji objavljuje ‘selfie’ na društvenim mrežama na kojima su njihova lica prekrivena lažnom krvi i modricama kako bi utjecale na odluku Vlade i prisilile je da donese zakon koji regulira obiteljsko nasilje. 

Serija slučajeva nasilja koji su se nedavno odvili diljem Rusije potaknuli su raspravu o stavovima spram obiteljskog nasilja u zemlji. Jedna od pet žena u Rusiji doživjela je nasilje od strane partnera, prema službenim podacima pa aktivisti/kinje za ljudska prava tvrde da nepostojanje adekvatnog zakona čini žene ranjivima. 

Organizatorice kampanje Alena Popova i Alexandra Mitroshina potaknule su žene diljem zemlje da pomoću šminke nacrtaju masnice i ozljede na licima te objave fotografije na društvenim mrežama uz hashtag (#) I didn’t want to die (nisam željela umrijeti).

Bila sam žrtva obiteljskog nasilja. Znam kako je to kad se bojiš vratiti kući ili ostati sama s voljenima”, kazala je Marina Sabodina ispod slike na Instagramu.

Ruski zakon ne definira zasebno obiteljsko nasilje kao kazneno djelo i ne osigurava mehanizme za određivanje zabrane pristupa nasilnom partneru. Uz to, vlada je dekriminalizirala neke forme obiteljskog nasilja u 2017. godini (kao ono ne ostavlja ‘ozbiljne ozljede’ i kad se ne događa više od jednom godišnje), čime je smanjena zaštita žena od zlostavljanja i nasilja. 

Pobornici/e tog poteza tvrde da je on napravljen kako bi se ‘zaštitilo’ pravo roditelja da ‘discipliniraju’ svoju djecu i smanjilo se uplitanje države u ‘obiteljski život’. 

Maksimalna kazna koju u Rusiji netko može dobiti jer je udario člana obitelji je novčana kazna, sve dok ne ponavljaju to djelo više od jednom godišnje. 

Kampanju za novi zakon prate i priče za koje Popova i Mitroshina tvrde da se ne bi dogodile da su postojale mjere zaštite. 

“Slučaj ‘Sestre Khachaturian’ uopće ne bi postojao da je država na vrijeme intervenirala i zaštitila ih”, tvrdi Popova referirajući se na slučaj u kojem se sudi trima sestrama zbog ubojstva oca koji ih je zlostavljao. 

Osim priča i poticanja na objave, poziva se pratitelje/ice da potpišu peticiju kojom se zahtjeva novi zakon. Do sad je peticiju potpisalo preko 630.000 osoba. 

U anketama koje su provedene u prosincu, 55% Rusa/kinja smatra da obiteljsko nasilje treba biti kazneno djelo, a tek trećina ispitanika/ica podupire promjene zakona donesene 2017. godine. 

Ministar pravosuđa Aleksandr Konovalov u izjavi je rekao da iako ne postoji zakon koji direktno kažnjava obiteljsko nasilje, nasilna dijela se i dalje mogu kazniti kroz ostale zakone.

Ipak, početkom ovog mjeseca Europski sud za ljudska prava kazao je se Rusija ne suočava s problemom obiteljskog nasilja i da je propustila zaštiti ženu koja je napadnuta, oteta i uhođena od bivšeg partnera.