U fokusu

Poništenje presude Roe v. Wade moglo bi ugroziti pravo na pobačaj

SAD: Alabama i Zapadna Virginia više ne jamče pravo na pobačaj

SAD: Alabama i Zapadna Virginia više ne jamče pravo na pobačaj

pexels.com

Zapadnu Virginiju i Alabamu možda čeka budućnost u kojoj pobačaj više nije legalan.

U utorak, 6. studenog, građani_ke tih saveznih država glasovanjem su ukinuli_e ustavnu zaštitu prava na pobačaj. To znači da će biti moguće poništiti presudu u Roe v. Wade iz 1973. godine, te dati pojedinim državama više autonomije nad reguliranjem pristupa pobačaju, što potencijalno uključuje i potpunu zabranu.

Uz novoizabranog suca Vrhovnog suda, konzervativnog Bretta Kavanaugha, takva je budućnost, tvrde aktivisti_kinje i zagovornici_e prava na izbor, vrlo izgledna.

“Ako se presuda ukine, ako pravo na pobačaj više ne bude zajamčeno ustavom, države će moći ograničiti pobačaj u svrhu zaštite zdravlja žene ili nerođenog ljudskog bića”, rekao je Steve Aden, pravnik iz organizacije Americans United for Life, koja se zalaže za zakonsku zabranu pobačaja. “Ljudi su se izjasnili o svojim stavovima u vezi ograničenja prava na pobačaj”.

Alabama, savezna država s većinski republikanskim glasačima_cama, prva je ustavom fetusima zajamčila ljudska prava. Uz podršku gotovo 60 posto biračkog tijela, Alabama će, dakle, priznavati “prava nerođene djece, uključujući i pravo na život”. Budući da nijedna država nikada nije uspješno prepoznala taj tip prava, Elizabeth Nash s Guttmacher Instituta nije sasvim sigurna koje će pravne učinke ovo glasovanje imati. “Postoji zabrinutost da će se ti izrazi u većoj mjeri primjenjivati mimo pobačaja, možda na postupke trudne osobe ili spontantee pobačaje, ili se na neki drugi način kriminalizirati trudnoću”.

Glasovanje u Alabami vjerojatno neće imati nikakvog utjecaja na stanovnike_ce te savezne države ako ne dođe do ukidanja presude Roe v. Wade, no u Zapadnoj Virginiji, ne samo da pravo na pobačaj više neće biti zaštićeno ustavom, nego će biti protuzakonito korištenje nacionalnog zdravstvenog osiguranja za pokrivanje troškova pobačaja.

“To je vrlo ozbiljan problem, jer abortus košta oko 500 dolara. Dodajte tome druge troškove, kao što su putovanje i neplaćeni dopust”, izjavila je je Nash. “Skupo je”.

Glasovanje u Zapadnoj Virginiji bilo je nešto neizvjesnije, sa samo 52 posto glasova za zabranu.

U saveznoj državi Oregon, glasovanjem se državnim službenicima_ama i korisnicima_ama nacionalnog zdravstvenog osiguranja nastojalo onemogućiti besplatan pristup pobačaju, no ne iznenađuje odbacivanje takvog prijedloga, budući da je Oregon jedna od najliberalnijih saveznih država po pitanju pobačaja.

Inače, prema Guttmacher institutu, stanovnicima_ama tek šesnaest država, uključujući i Oregon, nacionalno zdravstveno osigranje pokriva troškove medicinski nužnog pobačaja. Ipak, više od trećine birača_ica u Oregonu podržava ograničenje prava na pobačaj, ističe Aden.

“Iako prijedlog nije prošao, zanimljivo je kako velik broj birača_ica većinski “plave”, demokratske države, ipak smatra to pitanje dovoljno važnim”, kazao je. Uspoređujući Oregon s Alabamom i Zapadnom Virginijom, Aden dodaje: “To signalizira da pro-life pitanja ipak odjekuju među biračima_cama”.

Prema Guttmacher Institutu, u Zapadnoj Virginiji i Alabami još uvijek se provode zakoni otprije Roe v. Wade, kao i zakoni kojima se zahvat odgađa barem za jedan dan.

Sveukupno šesnaest država ima zakone koji bi mogli ograničiti pristup pobačaju u slučaju poništenja presude Roe v. Wade, iako iz Centra za reproduktivna prava, pro-choice organizacije, vjeruju da bi poništenje te presude moglo ugroziti pravo na pobačaj u čak 22 države.