U fokusu

Noćni marš - 8. mart

Sad je vrijeme OTPORA!

Sad je vrijeme OTPORA!

Feministički kolektiv fAKTIV povodom sutrašnjeg Noćnog marša za 8. mart poziva sve da se pridruže borbi za ravnopravnost, reproduktivna i seksualna prava, borbi protiv nasilja nad ženama te za ženska prava generalno.

Proglas prenosimo u cijelosti: 

I ove se godine okupljamo kako bismo marširale i pridružile se stoljetnoj i globalnoj borbi žena za svoja prava i sva ljudska prava. Osmi mart je slavlje te odavanje poštovanja toj borbi i njenim dragocjenim tekovinama, kao i nepokolebljivi čin otpora prema svima koji bi htjeli zatrti dosad izborena prava.

Prošle smo godine poručile: NE BOJIMO SE! i pozvale i sve vas da ustrajete u borbi cijelu godinu protiv fašizma, nasilja, ratova, siromaštva, kapitalističke eksploatacije i svih oblika društvenih nepravdi. Poručile smo da ćemo braniti ugrožena prava žena, da ćemo se boriti za sustav i društvo u kojemu imamo ne samo pravo izbora, što samo po sebi ne znači ništa, već i sve materijalne uvjete za donošenje odluka i izbora o vlastitim životima.

U ovom trenutku političke elite i Katolička crkva pretvaraju društvo u kojem živimo u neprijateljsko za sve one koji odudaraju od njihove vizije ispravnih Hrvata i Hrvatica. Ne biraju sredstva.

Premijer i Vlada lažu, uvaljuju nam najkonzervativnije politike nad kojima se zgraža čak i europska demokršćanska parlamentarna većina. To nisu ni politike, već fašističke metode koje žene pokušavaju svesti na obezvrijeđene ropkinje bez prava glasa – na ‘inkubatorice’ nacije i ‘proizvođačice’ obespravljene radne snage i topovskog mesa. I još k tome nam licemjerno uvaljuju odgovornost za svoje beskrupulozne poteze pozivajući se na “volju birača”. E, pa nećete!  Nećete nas niti prevariti, niti zastrašiti. Nećemo vam to dopustiti!

Slijedimo svoje prethodnice – borkinje koje su se izborile za siguran i legalan pobačaj, pridružimo se uvijek prisutnom i rastućem globalnom ženskom otporu i glasno viknimo: E, nećete!  “No pasaran!” DOSTA!

Nemojmo zaboraviti da zabrana pobačaja isti premješta iz sfere legalnog u sferu ilegalnog. Njegovom zabranom izravno se povećava rizik od smrtnosti i komplikacija za zdravlje žena. Ovdje i sad zahtijevamo ne samo dostupan, siguran i legalan, već i potpuno besplatan pobačaj kako bi svoje pravo na medicinsku uslugu uistinu mogle ostvariti sve žene.

Zahtijevamo dostupnu i besplatnu kontracepciju te adekvatnu seksualnu edukaciju. Zahtijevamo ukidanje priziva savjesti ginekologa i ginekologinja. Zahtijevamo obiteljsku, demografsku i socijalnu politiku koja ženama omogućava sve uvjete za donošenje odluka o rađanju ili ne-rađanju i planiranju obitelji. Zahtijevamo hitnu ostavku Stiera i Ilčića, koji iskorištavaju svoj položaj za nametanje ideologije fundamentalističkih vjerskih grupa.

Plenkoviću – poručujemo – drama je! Da se niste usudili ne ratificirati Istanbulsku konvenciju. Nećemo dopustiti da nas uvučete u tragediju iz koje kao pobjednici izlaze najgori, a svojim životima plaćamo mi. Već dugo svjedočimo širenju neokonzervativne ideologije, koja se obrušava na temeljna prava žena, na LGBT zajednicu, na sve Druge. Poručujemo svim promotorima patrijarhata, promotoricama prisilne reprodukcije, samoprozvanim ‘podržavateljima života’, koji nam serviraju priču o ‘životu’ dok istovremeno utjeruju strah i siju mržnju:

Nemate šanse. Žene ne pristaju. Nema povratka. Ne računajte na nas u vašoj velikoj demografskoj obnovi! Iako je žalosno da danas branimo nešto izboreno prije skoro 40 godina, to nas ne smije obeshrabriti. Često, nažalost, ne biramo svoju revoluciju, ali smo dužne sudjelovati u borbama protiv patrijarhata i fašizma u kojima se nađemo. Dužne smo reagirati, obraniti prava, ne dopustiti da nas ugnjetavaju.

OVO JE DOBA OTPORA! SAD JE VRIJEME OTPORA!

Znamo da građanke i građani Hrvatske ne žele živjeti u klerikalnom društvu u kojem se odluke o našim životima donose na oltarima i zato vas pozivamo da svi skupa kažemo glasno NE obiteljašima i životarima, njihovim Hodovima za tzv. život, njihovim molitvama pred bolnicama, njihovim morbidnim kampanjama kojima, kao i uvijek, vrijeđaju, manipuliraju i lažu! Recimo NE isto takvoj Vladi na čelu s licemjernim premijerom i njezinim pokušajima zabrana prava na izbor, prava na pobačaj.

Dočekale smo odluku Ustavnog suda, i iako bismo htjele reći da smo sretne što je zahtjev za ocjenu ustavnosti tzv. Zakona o pobačaju odbačen, preporuke Suda u ovoj političkoj klimi ostavljaju prostor za uvođenje obveznih savjetovanja prije pobačaja i ostalih mjera koje bi mogle ozbiljno narušiti ionako ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena. Narednih nas mjeseci čeka teška borba. Noćni marš je samo prvi korak.  Poručujemo: Odbijte od naših tijela i života!

Mislite da svojim manipulacijama možete izbrisati iz memorije pobačaj kao medicinski zahvat i temeljno pravo žena u Hrvatskoj od 1978. godine? Neće ići, nećemo vam dopustiti!

Mislite da ćete bez ikakvog otpora uspjeti stvoriti generacije mladih koje će vam naivno vjerovati kad kažete da se borite za život? Neće ići, nećemo vam dopustiti!

Mislite da ćete bez problema nastaviti haračiti i oduzimati prava jednoj po jednoj skupini koja se ne uklapa u vašu fašističku viziju društva? Mislite da ćemo vam bez borbe dopustiti da ti napadi postanu nešto uobičajeno, nešto što se više uopće ne propituje? Zaboravite! NEĆEMO!

Dosta vaše kontrole nad našim, i samo našim, tijelima! Preko grlića nam je!

Svatko tko se usudi dirnuti u prava žena, mora znati da žene neće stajati sa strane i gledati. Nećemo reći da će biti lako jer znamo da feministička borba nikad nije laka, ali baš zato ne smijemo odustati, ne smijemo im dopustiti da nas uvjere da smo bespomoćne, jer to nikako nismo. Ako nas je povijest ičemu naučila, to je da ništa nećemo dobiti, a ni obraniti bez borbe. Spremne smo boriti se za sebe, u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo. 

Zato još jednom poručujemo:

OVO JE DOBA OTPORA! SAD JE VRIJEME OTPORA!