U fokusu

Kako do posla?

Samozapošljavanje žena

Samozapošljavanje žena

Grad Zagreb nositelj je 165.000 eura vrijednog IPA projekta, kojim bi se trebalo omogućiti samozapošljavanje 45 nezaposlenih visokoobrazovanih žena.

Ukupna vrijednost projekta je 165.000 eura od kojih će 85 posto biti financirano iz programa pretpristupne pomoći

– Identificirali smo velik broj nezaposlenih visokoobrazovanih žena među kojima je puno odgajateljica u predškolskom odgoju, socijalnih radnica i pedagoga te smo njihovu nezaposlenost povezali s potrebama tržišta za dodatnim uslugama čuvanja i brige o djeci, pojasnio je koordinator Marko Helfrih prilikom današnjeg predstavljanja projekta “Stvaranje inovativnih mogućnosti samozapošljavanja nezaposlenih visokoobrazovanih žena u gradu Zagrebu”, prenosi Hina.

Podsjećajući na nedavno usvojeni Zakon o dadiljma, ustvrdio je kako je njime otvoren prostor da žene reguliraju i registriraju svoju djelatnost. Projekt cilja na 45 žena koje će biti izabrane sa Zavoda za zapošljavanje.

Namjera nam je da se one educiraju i osposobe za vođenje vlastitog posla, a dodatna će im motivacija biti i studijsko putovanje u Italiju, gdje bi na oglednom primjerku trebali vidjeti kako se to radi u velikim socijalnim zadrugama, kazao je Helfrih.

Selekcija sudionica neće biti putem javnog natječaja već će se odabrati iz evidencije Zavoda za zapošljavanje Područne službe Zagreb, a odabir najzainteresiranijih će se obaviti kroz intervjue i motivacijske upitnike.

Ukupna vrijednost projekta je 165.000 eura od kojih će 85 posto biti financirano iz programa pretpristupne pomoći. Partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Zagreb, Razvojna agencija Zagreb – TPZ d.o.o., Dom zdravlja Zagreb- zapad – Centar za mentalno zdravlje, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Obiteljski centar Grada Zagreba i Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga.

Pročelnik u Uredu gradonačelnika Miro Laco napomenuo je kako je tijekom prošle godine u Zagrebu u provedbi bilo 27 projekata ukupne vrijednosti 64,4 milijuna eura, od čega je EU sufinancirao 40,5 milijuna eura.