U fokusu

usluga automatskih SMS poruka u aplikaciji upozorava muške skrbnike kada žene ulaze i izlaze iz zemlje

Saudijska Arabija: Aplikacija za praćenje kretanja žena krši ljudska prava

Saudijska Arabija: Aplikacija za praćenje kretanja žena krši ljudska prava

Pixabay

Na Apple iTunesu i Google Play trgovini aplikacija Absher opisana je kao aplikacija koja korisnicima pruža uvid u djelovanje vlade Saudijske Arabije – ali prema tvrdnjama američkog senatora i organizacija za ljudska prava, ona je također alat koji muškarcima u Saudijskoj Arabiji pomaže kontrolirati žene.

U ponedjeljak, američki senator Ron Wyden poslao je pismo izvršnim direktorima obiju navedenih tvrtki, tražeći da se aplikacija odmah ukloni jer “omogućava Saudijcima da prate i kontroliraju kretanje žena”.

“Nije nepoznanica da Saudijska Arabija nastoji ograničiti i utišati žene, ali američke tvrtke ne bi trebale olakšavati takvo provođenje patrijarhalne dominacije”, piše u pismu.

“Omogućivanjem skidanja aplikacije, Apple iTunes i Google Play olakšavaju Saudijcima da kontroliraju članice svoje obitelji iz udobnosti svojih pametnih telefona i ograničavaju njihovo kretanje.”

Pismo je stiglo nakon izvješća u Business Insideru u kojem se tvrdi da muškarci u Saudijskoj Arabiji mogu koristiti aplikaciju kako bi odredili kada i gdje je ženama dopušteno letjeti izvan zemlje i opozvati dozvolu za putovanje.

Izvješće Human Rights Watcha iz 2016. također navodi da usluga automatskih SMS poruka u aplikaciji upozorava muške skrbnike kada žene ulaze i izlaze iz zemlje.

“Mislili biste da će vlada koristiti tehnologiju kako bi krenula naprijed, ali umjesto toga se kreću unatrag”, izjavila je jedna 25-godišnja Saudijka u izvješću.

Protuzakonito za žene u Saudijskoj Arabiji da putuju bez dopuštenja muškog skrbnika, obično rođaka ili supružnika.

U izjavi za Washington Post, organizacija za ljudska prava Amnesty International pozvala je tehnološke divove da istraže kako se koristi aplikacija.

“Pozivamo Apple i Google da procijene rizik od kršenja ženskih prava koje olakšava Absher i eliminiraju štetu koju aplikacija nanosi ženama.”, navode u izvješću.