U fokusu

povijesni trenuci

Saudijska Arabija zakonom zabranjuje obiteljsko nasilje

Saudijska Arabija zakonom zabranjuje obiteljsko nasilje

Vlasti naglašavaju da je zakon usmjeren na zaštitu žena, djece i kućne posluge od nasilja u obitelji.

Saudijska Arabija usvojila je zakon kojim se kriminalizira obiteljsko nasilje, obično usmjereno protiv žena i djece. Zakon “Zaštita od nasilja”, odobren u ponedjeljak, usmjeren je na zaštitu ljudi od svih vrsta nasilja te im nudi utočište i “socijalnu, psihološku i medicinsku pomoć”, navodi se u tekstu zakona.

Zakon je odobren na sastanku kabineta 26. kolovoza,a  došao je nekoliko mjeseci nakon što je lokalno dobrotvorno društvo lansiralo kampanju koja je obuhvatila cijelu državu kako bi se zaustavilo nasilje nad ženama.

Saudijska Arabija često se suočavala s kritikama na svjetskoj razini zbog nedostatka zakona koji štiti žene i kućne radnice od zlostavljanja. Prema zakonu, svatko kome se dokaže krivnja za psihološko ili fizičko zlostavljanje može biti kažnjen sa zatvorskom kaznom do godine dana i do 13,000 dolara novčane kazne.

Žene su glavne žrtve obiteljskog nasilja, pa je tako “98 posto fizičkog nasilja počinjeno nad ženama od strane muškaraca”. Saudijska Arabija, koja primjenjuje striktnu verziju islamskog zakona, nameće brojna ograničenja ženama, koja temelji na zakonima i tradiciji kojima se osnažuju muški skrbnici.

Dobar zakon

Donošenje zakona potaknuli su saudijski/e aktivisti/kinje za ljudska prava koji/e kažu da su čekali da se zakon počne provoditi. “Ovo je dobar zakon koji služi velikom dijelu društva, uključujući žene, djecu, kućne radnice i radnice izvan kuće”, rekao je Reutersu Khaled al-Fakher, glavni tajnik Nacionalnog društva za ljudska prava.

“Uvijek smo za eksplicitni zakon koji ne zahtijeva interpretacije ili osobne prosudbe”, rekao je Fakhe, čija je organizacija i pomogla sastaviti zakon. Ujedinjeni narodi još od 2008. godine poticali su kraljevinu da napravi zakone koji štite žene.

Fondacija kralja Khalida lansirala je u travnju dotad neviđenu kampanju kako bi se podigla svijest o nasilju nad ženama. Glavni poster kampanje, na kojemu je bila žena s veom kroz koji se vidjela masnica na oku, bio je široko rasprostranjen po Internetu. Ispod fotografije je pisalo: “Neke se stvari ne mogu sakriti – borimo se protiv nasilja nad ženama zajedno”.

{slika}

Fakher kaže da razlog zbog kojeg je obiteljsko nasilje toliko često u Saudijskoj Arabiji jest to što su plemenske tradicije onemogućavale da žene prijave zlostavljanje zbog straha od društvene stigme te dodaje da “Žena razmišlja o tome što će zajednica reći ako prijavi zlostavljanje”.

Također, broj izvješća o slučajevima obiteljskog nasilja nad kućnim pomoćnicama od strane obitelji kojoj služi, se povećao što je u nekim slučajevima rezultiralo time da su se one okomile na djecu svojih poslodavaca/ki. Zakon omogućuje onima koji prijave zlostavljanje da ostanu anonimne, kao i imunitet u parnici ako se zlostavljanje ne dokaže na sudu. Također potiče svjedoke/inje da prijave zlostavljanje bez da moraju otkriti svoj identitet, za što Fakher kaže da je vrlo bitan dio zakona.

Aktivist za ljudska prava Waleed Abu al-Khair kaže da je novi zakon omogućio ženama određenu dozu samostalnosti. “Žene su morale povesti sa sobom muškog rođaka ako su željele na policiji nešto prijaviti”, kaže Abu al-Khair. To sada više neće biti potrebno. Ovaj bi zakon mogao biti korak naprijed u mijenjanju trenutnih regulacija koje zahtijevaju da žena dobije pristanak od muškog skrbnika – oca, supruga ili sinova – kako bi pokrenula posao, prijavila se za posao ili otputovala izvan zemlje, kaže Abu al-Khair.