U fokusu

Stvaranje pritiska

Savjetovanje po Duhu svetomu

Savjetovanje po Duhu svetomu

Zaklada Vigilare sastavlja vlastitu verziju prijedloga novog Zakona o pobačaju:

“Radimo na svojem prijedlogu zakonskog rješenja. Budući da je taj postupak u tijeku, ne možemo precizno govoriti o tim detaljima dok oni ne budu definirani”, odgovorio je na upit tportala Ivan Mihanović, izvršni direktor zaklade Vigilare.

Neupućeni ministar zdravstva Milan Kujundžić u subotu izjavljuje: “Život počinje začećem i treba ga zaštititi. Međutim, kako zaštititi, koji su najbolji oblici, to je uistinu otvoreno pitanje”

Oblici o kojima priča, međutim, neće “zaštititi život”, već ograničiti dostupnost pobačaja. Jedna je mogućnost uvođenje obaveznog savjetovanja koje se onda razlikuje po tome tko ga provodi, a bit će zanimljivo promatrati i kako će se najavljeni “Centar za život” životara i obiteljaša uklopiti u savjetovališnu priču. Druga je mogućnost uvođenje razdoblja mirovanja od trenutka kada žena u bolnici podnese zahtjev za pobačajem do samog zahvata. Trajanje tog razdoblja varira – u Europskoj uniji, u kojoj desetak zemalja propisuje taj moratorij, traje od 3 pa sve do tjedan dana.

Dan nakon te izjave ministar zdravstva Jutarnjem listu odgovora na pitanje o uvođenju instituta savjetovanja. Kujundžić odgovara da je moguća i ta opcija: “Postoji mogućnost. Ali najprije u raspravi treba čuti stavove i mišljenja svih dionika pa to usuglasiti. Treba učiniti sve da se sačuva život od začeća”.

Savjetovanje je spominjala i HDZ-ova zastupnica Branka Juričev Martinčev“Jačat će se savjetovališta, preventivne i edukativne mjere na način da žena ne dođe u potrebu za tim i da pobačaj da bude iznimka”, rekla je u ožujku.

Sugovornik Jutarnjeg lista iz redova HDZ-a misli da je “razumno” da pravo žene na dostupan i legalan pobačaj, odnosno pravo žene na vlastito tijelo ovisi o tome – tko je na vlasti: “Ako na vlasti bude HDZ, zakon će biti malo restriktivniji, a ako bude SDP, bit će liberalniji, ali u bitnome se neće razlikovati, a to je da pobačaj bude legalan.”

rješenje Ustavnog suda dopušta institut savjetovanja:

“Zakonodavac može, kako bi ženi omogućio da njezino određenje prema trudnoći i majčinstvu bude slobodno, odrediti primjereno razdoblje razmišljanja prije donošenja odluke o prekidu ili nastavku trudnoće u kojem bi joj bile pružene sve informacije o trudnoći i uslugama koje joj stoje na raspolaganju”.

Ne trebamo dalje od susjedstva za uvid u posljedice ovakvog scenarija. Makedonija je 2013. godine donijela novi Zakon o prekidu trudnoće. Prema tom zakonu, žena je dužna podnijeti pismeni zahtjev za pobačajem – i obrazložiti ga. Nakon toga slijedi savjetovanje, u sklopu kojeg su liječnici obavezni pacijentici predstaviti “prednosti nastavljanja trudnoće”, što uključuje i pokazivanje slike fetusa, kao i ultrazvuk srca. Tek nakon 3 dana moguće je prekinuti trudnoću, a zakon propisuje da bračni partner mora biti obaviješten. Ako žena želi obaviti pobačaj nakon 10. tjedna, zahtjev se podnosi Komisiji, koju u Makedoniji ne osnivaju liječnici, već ministar zdravstva. Za pacijentice i liječnike/ce koji prekrše zakon, predviđena je ogromna kazna.

Hrvatske ekstremističke katoličke udruge i zaklade više su puta ugostile Svetlanu Jovanovu, ravnateljicu makedonske pro-life organizacije “Lidija – srce koje kuca”. Ta je organizacija 2014. počela obavljati obavezno savjetovanje prije pobačaja u Kliničkom bolničkom centru u Štipu. U intervjuu za prolife.hr iz veljače ove godine objašnjava: “Imamo odličnu suradnju s direktorom bolničkog centra, s glavnom sestrom na ginekologiji, kao i s načelnicom toga odjela. Svi zajedno nastojimo oko toga da ženama kažemo da abortus nije rješenje.”

Novom makedonskom Zakonu o prekidu prethodila je Strategija za demografsku obnovu 2008. – 2015. u kojoj se pojavljuje ideja izumiranja nacijeZvuči poznato, zar ne?  

Novi hrvatski Zakon o pobačaju osim gore navedenih instituta uredit će i troškovnik prekida trudnoće. Odredit će hoće li (i u kojim slučajevima) troškove snositi žena ili će pobačaj biti besplatan, kao i pitanje priziva savjesti liječnika, liječnica i bolničkog osoblja. Radna skupina za izradu Zakona još nije oformljena.