U fokusu

Sekistička reklama za madrace na Sudu časti

‘Komuniciranje ne smije sadržavati ništa što bi vrijeđalo javnost u smislu općeprihvaćenih pravila javnog morala i pristojnosti. Treba voditi računa i o obliku predstavljanja, jer poruka mora biti estetska i u skladu sa zahtjevima kulturne okoline. Ona ne smije iritirati korisnike agresivnošću i neukusnim metodama, scenama i izrazima’, kaže Suzana Kulaš, predsjednica Suda časti HURA-e. Promatrano s aspekta oglašivačke struke ova reklama izravno vrijeđa one koje donose odluku o kupnji.
Sekistička reklama za madrace na Sudu časti
Sud časti Hrvatske udruge reklamnih agencija je na svoj dnevni red uvrstio i raspravu o seksistički intoniranoj reklami kojom tvrtka Perfecta prodaje madrace uz slogan ‘Najbolja za svaki položaj!’ i slikovnu poruku s aluzijom na seksualni čin.

Na sjednici zakazanoj za petak Sud časti Hrvatske udruge reklamnih agencija (HURA) u raspravi će donijeti odluku o tome na koji su način Perfectinom reklamom prekršeni standardi profesionalne prakse oglašivačke industrije definirani Kodeksom oglašavanja.

‘Komuniciranje ne smije sadržavati ništa što bi vrijeđalo javnost u smislu općeprihvaćenih pravila javnog morala i pristojnosti. Treba voditi računa i o obliku predstavljanja, jer poruka mora biti estetska i u skladu sa zahtjevima kulturne okoline. Ona ne smije iritirati korisnike agresivnošću i neukusnim metodama, scenama i izrazima’, kaže Suzana Kulaš, predsjednica Suda časti HURA-e.

Analizirajući reklamu koju je Perfecta izvjesila na pročelje jedne zgrade u širem zagrebačkom središtu, ustvrdila je da ona jasno aludira na seks i na podčinjenost žene zbog tekstualne poruke sročene u ženskom rodu, unatoč tome što je madrac, prikazan na slici, gramatički muškog roda.

‘Isto tako, ova reklama asocira na već poznati saborski seksizam ‘madraca i mudraca’, kada je Anto Kovačević pokušavao primitivizmom diskreditirati kolegicu Vesnu Pusić’, kazala je Kulaš.

Seksizam prema ženama kao normalna pojava

Predsjednica HURA-inog Suda časti povezala je spornu reklamu i s nedavnim slučajem reklame Radija 101 koji je objavio fotografiju golog muškarca.

‘Tada se uzburkala javnost i povela se velika rasprava, premda reklama zapravo nikoga nije vrijeđala. Prikazivala je muško tijelo u maniri izložbe Bodies Revealed u Klovićevim dvorima. S druge strane, sad vidimo seksizam prema ženama koji u našem društvu predstavlja normalnu pojavu’, kazala je i dodala da su takve reklame zabrinjavajuće i u kontekstu prava djece.

‘Činjenica je da preko medija poručujemo djevojčicama da su objekt, a dječacima prikazujemo najprimitivnije stereotipe kao nešto normalno.’

Poslovno samoubojstvo

Promatrano s aspekta oglašivačke struke, tvrdi Kulaš, ovakva reklama ravna je samoubojstvu u poslovnom smislu, jer izravno vrijeđa onoga koji donosi odluku o kupnji.

‘Žene su danas donositeljice odluka o kupnji većine proizvoda, zbog čega im se obraća čak i automobilska industrija, pa i proizvođači piva. Oglašavati madrace na ovakav seksistički način doista predstavlja nepoznavanje struke’, zaključila je Suzana Kulaš.