U fokusu

dvostruka mjerila

Seksistička izjava izmaknula ministru fotelju, ali seksizam je preživio

Seksistička izjava izmaknula ministru fotelju, ali seksizam je preživio

Današnji dan u Srbiji obeležila je smena ministra odbrane Bratislava Gašića, nakon što je novinarki B92 Zlatiji Labović uputio seksističku rečenicu: “Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“.

Naime, novinarka koja je u nedelju čekala s ostalim kolegama u Trsteniku izjavu ministra Gašića, čučnula je u jednom trenutku kako bi jednom od kolega omogućila bolji snimak, na šta je Gašić izgovorio ovaj nezamislivi i prostački komentar. Ne možemo a da ne primetimo da je o ovom događaju započela ozbiljnija priča tek nakon što su društvene mreže počele da dele snimak i bruje o ministrovom ponašanju. Pitanje je da li bi sve prošlo nezapaženo da nije bilo takvog odjeka.

Također iznenađuje što novinarka nije reagovala odmah po izjavi, što možda i možemo donekle objasniti zbunjenošću, zatečenošću, ali još više čudi reakcija tj. odsustvo reakcije koleginica i kolega novinarki i novinara koje/i su se u tom trenutku nalazile/i sa Zlatijom Labović na zadatku. Gašić je pozvao novinarku kako bi joj uputio izvinjenje (u 11 sati uveče!), ali tek nakon što je shvatio kakva šteta je učinjena po njegov položaj. Usledila je u toku današnjeg dana osuda NUNS-a (Nezavisno udruženje novinara Srbije) koji je pozvao na protest novinarki i novinara danas u 19 sati ispred zgrade Vlade. NUNS je ovaj ispad ministra protumačio kao napad na novinarke i novinare i njihovo dostojanstvo, sa čim se moramo složiti, ali i primetiti da je propušteno da se kaže da je ovaj napad prvenstveno napad na žene. Propušteno je nadoknadila saopštenjem poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković: “Takvo obraćanje je nedopustivo i uvredljivo ne samo za novinarke nego i za sve žene. Ona je istakla da svi predstavnici vlasti u Srbiji, kao nosioci javnih funkcija, imaju dodatnu obavezu da se bore protiv rodnih stereotipa i da žene u srpskom društvu tretiraju s poštovanjem, ravnopravno i bez diskriminatorskih stavova”. 

Osude ministrovog ponašanja dolazile su u toku dana sa različitih strana, što dovelo do izjave premijera Aleksandra Vučića, kojom je najavio Gašićevu smenu: “Za ono što je uradio ministar odbrane Bratislav Gašić ja ne mogu da nađem reči nikakvog opravdanja. Ja se u ime Vlade Srbije izvinjavam novinarki, ali to nije dovoljno. Gašić posle ovoga više ne može da ostane ministar”. Osim toga, Vučić je rekao: “Ja imam ćerku i možda neko može tako nešto da kaže mojoj ćerki, ja to ne bih preživeo”. Mora se priznati da ova rečenica nije primerena kontekstu govora protiv diskriminacije žena, pošto se dovodi u vezu sa viđenjem muškarca kao tradicionalnog, patrijarhalnog zaštitnika porodice i diskursom koji upravo diskriminatorske stavove i proizvodi. Ovo nas navodi na misao da naša vlast ne razume istinski probleme žena u patrijarhalnom društvu kakvo je ono u kojem živimo, a možda je takvo stanje najbolje ilustrovala dramatrurškinja i društvena aktivistkinja Biljana Srbljanović: “Mediji su sablažnjeni prostačkom i nasilničkom izjavom ministra, a u istim izdanjima objavljuju tekstove ‘Ako se ovako ponašate, niko vas neće uzeti za ženu’ (b92) ili ‘Lepe, uspešne, talentovane, a same. Srpske glumice, pevačice i manekenke su naoko onakve žene kakve bi svaki muškarac poželeo. Zašto su onda neke od njih već stigle do svojih četrdesetih, a još nisu u braku?’ (Blic). Izmedju ovakvih tekstova i sramne izjave Gašića, praćene odvratnim vulgarnim pogledom i govorom tela, ne postoji bukvalno nikakva razlika, naprotiv, to direktno proizilazi jedno iz drugog. Javni diskurs je zagadjen do zasićenja – izlagati sramu jedne, dovodi do ponižavanja svih drugih žena. Posle današnjeg dana, uprkos tome što je za žene izvojevana jedna mala pobeda u kontekstu prepoznavanja i sankcioniranja seksističke izjave, ostaje gorak ukus u ustima i utisak da nam još mnogo mukotrpne borbe predstoji kako bismo živele ravnopravne i slobodno.