U fokusu

Parlamentarni izbori u Grčkoj

Siriza drugi put u devet mjeseci pobijedila na parlamentarnim izborima

Siriza drugi put u devet mjeseci pobijedila na parlamentarnim izborima

Facebook

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da njegova stranka Siriza ima “čist mandat” nakon druge pobjede na paralmentarnim izborima u samo 9 mjeseci. Siriza je osvojila nešto više od 35 psoto glasova, što je malo lošije od rezultata na prošlim izborima u siječnju. 

Razlika između dva glavna rivala, Ciprasove Sirize i konzervativne Nove demokracije, nešto je veća od očekivane.

Prema posljednjim službenim rezultatima Siriza je pobijedila s 35,5 posto, na drugom mjestu je Nova demokracija s 28,6 posto, dok je na trećem mjestu Zlatna zora sa 7,3 posto glasova. Drugim riječima, Siriza osvaja oko 145 mjesta u parlamentu, Nova demokracija 75, Zlatna zora 19, Pasok 16.

S obzirom na to da grčki parlament ima 300 mjesta, Ciprasu će biti potreban jedan ili dva koalicijska partnera. Njemu je potrebno 151 mjesto za većinu, ali da bi doista vladao potrebno je minimalno 160.

Mediji također javljaju da je izlaznost na izbore niska, oko 50 posto, što ukazuje na zamor glasača/ica. Naime, Grci već treći put ove godine izlaze na birališta; nakon parlamentarnih izbora u siječnju koji su na vlast doveli lidera Sirize, sada već bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa i srpanjskog referenduma na kojem su glasači/ice jasno i glasno odbacili/e prijedlog stranih kreditora o reformama, mada ih je Ciprasova vlada malo kasnije usvojila.