U fokusu

ljudska prava u sjevernoj koreji

Sjeverna Koreja optužena za institucionalizirano seksualno zlostavljanje djece

Sjeverna Koreja optužena za institucionalizirano seksualno zlostavljanje djece

Sjevernokorejskoj djeci “neprestano prijeti” seksualno zlostavljanje i društvena stigma koja je s njim povezana, bez mogućnosti da potraže pravnu zaštitu, izjavila je u srijedu organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Seulu, a prenosi Reuters.

Aktivisti/kinje PSCORE-a (People for Successful Corean Reunification) intervjuirali su više od 200 mladih Sjevernokorejaca/ki koji/e su pobjegi na demokratski Jug u sklopu istraživanja o zlostavljanju djece kod kuće, u školi i državnim ustanovama poput zatvora logora i sirotišta.

U izvještaju na 195 stranica pod nazivom “Inescapable Violence: Child Abuse within North Korea”, organizacija je seksualno zlostavljanje opisala kao “institucionalizirano i široko prihvaćeno kao normalan dio života”.

“Djeca su stalno u opasnosti da budu seksualno zlostavljana i nemaju nikakvu pravnu i zakonsku zaštitu”, navodi se u izvještaju.

Primjerice, u školi su učitelji “najčešće počinitelji” koji bi mogli fizički maltretirati učenice i otvoreno iznijeti nepristojne komentare. U jednom slučaju, jedna od djevojaka je svjedočila kako je učitelj tijekom nastave rekao da jedna od učenica sigurno ima “bolji libido u seksualnim odnosima” jer je imala tamniju kožu.

Druga je djevojka navela kako je u 14. godini postala trgovkinja kako bi zaradila za život te se borila kako joj muškarci ne bi stezali grudi i stražnjicu dok putuje na tržnicu autobusiom i vlakom. Jednom je svjedočila silovanju žene koja je ležala pokraj nje u tamnoj prostoriji u gostionici koju su dijelile desetine ljudi zbog kvara vlaka, ali njena teta koja je spavala u blizini ju je prisilila na šutnju kako ne bi “prizvala nevolje”.

Prikupljanje podataka u Sjevernoj Koreji jako je teško, a Reuters nije mogao samostalno provjeriti izvještaje intervjuiranih. Sjeverna je Koreja ranije odbacila kritike zbog kršenja ljudskih prava kao lažne optužbe usmjerene na rušenje njezina režima.

Prošle godine, Human Rights Watch također je izvijestio o “pandemiji” seksualnog zlostavljanja u Sjevernoj Koreji na temelju intervjua sa stotinjak izbjeglica, iako su naveli kako je njihovo istraživanje bilo previše ograničeno da bi se moglo generalizirati.

PSCORE ističe kako ovakva stopa zlostavljanja predstavlja kršenje američke Konvencije o dječjim pravima, čiji je potpisnik i Sjeverna Koreja. Američki istražitelji također su kritizirali kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, među kojima je i uporaba političkih logora u kojima se odvijaju pogubljenja, silovanja i vlada glad.

“Nedostatak reakcije od strane vlade kristalizira shvaćanje da se seksualno zlostavljanje djece tolerira i rezultira snažnom socijalnom stigmatizacijom koja žrtvama onemogućava da prijave zlostavljanje”, rekao je PSCORE.