U fokusu

Ugrožena ljudska prava

Sloboda medija jedno od najugroženijih ljudskih prava

Sloboda medija jedno od najugroženijih ljudskih prava

Sloboda medija jedno je od najugroženijih ljudskih prava u 2015. godini. Utjecaj vlasti na uređivačku politiku je velik, a povećan je i broj napada na novinare i novinarke, rečeno je u ponedjeljak u Beogradu, na predstavljanju izvještaja Beogradskog centra o ljudskim pravima, kako prenose srpski mediji.

Predstavljajući izvještaj, novinar Ivan Protić rekao je kako se stupanj slobode medija u prošloj godini našao pred najvećim iskušenjima u 21. stoljeću, te da je vrlo veliki utjecaj vlasti na uređivačku politiku medija.

S obzirom na navedeno, pažnju koju mediji u toj situaciji posvećuju ljudskim pravima manje je nego ranije i više obojena političkim, nego analitičkim i kritičkim tonovima.

Većina medija vrlo blagonaklono izvještava o koaliciji na vlasti i pozitivno izvještava o Vladi Srbije i premijeru, dok aktualna vlast svaku kritičku primjedbu procjenjuje kao pokušaj rušenja premijera i vlade i koristi pritom termine ‘plaćenici’ i ‘neprijatelji’, rekao je Protić.

Izvještaj ukazuje i na to da su napadi na novinare i novinarke u 2015. godini bili daleko brojniji, nego prethodne godine. Bilo je 60 napada, od toga 32 fizička.

“Ovakva situacija ima dvostruki efekt:  prvo, krše se ljudska prava ljudi koji rade u medijima, a s druge strane i ljudska prava svih ostalih građana i građanki, jer nemaju vjerodostojne, točne i pravovremene informacije zbog čega počinju vjerovati u virtualni svijet, koji im se servira, a koji se znatno razlikuje od stvarnog”, zaključio je Protić.

U  izvještaju o ljudskim pravima za 2015. godinu navedeno je da su u primjeni medijskih zakona uočeni brojni problemi koji su posljedica nepostojanja političke volje, ali i zato što su zakoni nedorečeni, bez adekvatnih nadzornih mehanizama i bez ikakvih sankcija.

Navedeno je i da je javno oglašavanje netransparentno i jedno od najvažnijih načina pritiska na uređivačku nezavisnost medija.