U fokusu

ODVRAĆANJE IZBJEGLICA

Slovenske nevladine udruge traže odbacivanje zakona o azilu

Slovenske nevladine udruge traže odbacivanje zakona o azilu

EPA/GEORGI LICOVSKI

Slovenske nevladine organizacije u utorak su od parlamenta zatražile da odbaci predložene izmjene zakona o međunarodnoj zaštiti ocijenivši da bi usvajanje takvog zakona drastično smanjilo prijam azilanata i azilantkinja značilo da Slovenija “izlazi” iz europskog sustava pružanja azila.

Zakon po kojemu bi se kao neprihvatljiva smatrala molba za azil ako je tražitelj/ica azila na teritorij Slovenije ušao/la iz teritorija druge članice Europske unije značila bi izlazak Slovenije iz europskog sustava azila i takav zakon treba odbaciti, naveli su u izjavi predstavnici više nevladinih organizacija.

Novi prijedlog zakona o azilu parlamentu je predložila Stranka modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara, a predviđa i skraćivanje vremena odlučivanja o  molbi za azil, a ukinula bi se i jednokratna financijska pomoć za tražitelje/ice azila dok čekaju odluku, a koja je prema starom zakonu mogla iznopsiti 288 eura.

Pravi je cilj predloženog zakona da se azilante/kinje odvrati od toga da međunarodnu zaštitu traže u Sloveniji, naveli su u izjavi predstavnici nevladinih organizacija.

Prema navodima medija, premijerova stranka predložila je restriktivni zakon zbog sve većih pritisaka konzervativna oporbe koja  parlamentarnu većinu i vladu optužuje da ne čine dovoljno da Sloveniju izdvoje iz takozvane balkanske rute kojom migranti/kinje dolaze u središnju Europu.

Bojazan da bi Slovenija uslijed promjena odnosa prema migrantima/kinjama u Austriji i Njemačkoj mogla postati “džep” u kojemu bi ostao “ukliješten” veći broj migranata povećan je zadnjih tjedana, kad je Austrija u Sloveniju počela vraćati migrante koji nisu iz područja zahvaćenih sukobima ili su iz zemalja koje se smatraju sigurnima.

Prema podacima slovenske policije Austrija je u zadnjih deset dana u Sloveniju vratila oko 400 migranata/kinja. Oni su dijelom vraćeni u Hrvatsku, a dijelom smješteni u azilantski centar u Ljubljani ili u tranzitne migrantske centre.

Prema neslužbenim podacima, dio onih koji su vraćeni iz Austrije u Sloveniji se onda odlučuju za traženje azila.