U fokusu

Nikad ranije nije ubijeno tako puno novinara/ka od 1995.

Smrtonosna godina za novinarke i novinare

Smrtonosna godina za novinarke i novinare

Prema podacima Reportera bez granica, ove godine je ubijen 141 novinar/ka, bloger/ica ili suradnik/ica medija.

“2012. je bila izuzetno smrtonosna godina”, kaže Ulrike Gruska iz organizacijeReporteri bez granica. Prilikom obavljanja svoga posla ili zbog svoga posla ubijen je 141 novinar/ka, bloger/ica ili suradnik/ica medija. Od toga je 88 novinara/ka, 47 blogera/ica i šest drugih suradnika/ica medija. Nikad ranije nije ubijeno tako puno novinara/ka od 1995., otkad ova organizacija objavljuje godišnje statistike.

 “88 novinar/ki je izgubilo život dok su izvještavali s ratišta”, kaže se u izvještaju, “ili su ih ubili organizirani kriminalci, krijumčari droga, militantni islamisti ili su ubijeni po nalogu korumpiranih državnih službenika”.

Egipatski novinar Al Husseini Abu Dief je ubijen za vrijeme nemira u Kairu. Taj 33.godišnji snimatelj dnevnih novina Al-Fagr je nakon jednog seminara DW-Akademije krenuo prema Predsjedničkoj palači. Htio je snimati sukobe protivnika i pristaša režima. Prema navodima jednog očevidca nepoznata osoba je u njega pucala iz neposredne blizine. Šest dana kasnije je umro.

Osobito opasna je 2012. bila za blogere/ice. Prošle godine ih je poginulo pet, a ove 47. Samo u Siriji je poginulo 44 blogera. Ukupno je u Siriji 2012. poginulo 65 suradnika medija, 21 je zatvoren. Među njima je i Mazen Darviš, kojega su Reporteri bez granica proglasili novinarom godine. On je, među ostalim, osnovao Sirijski centar za slobodu medija i mišljenja. Uhićen je u veljači 2012. i ne zna se gdje se trenutno nalazi.

U Somaliji je ubijeno 18 novinara/ki, u Pakistanu deset, u Meksiku šest. Među zemlje u kojima je opasno raditi novinarski posao Reporteri bez granica ubrajaju i Brazil gdje su ubijena dva novinara vjerojatno zato što su istraživali o krijumčarenju droga.

Više od 1.000 novinar/ki je ove godine zatvoreno, gotovo dvije tisuće je bilo izloženo prijetnjama. Trenutno je 193 novinara u zatvorima, najviše u Kini (gotovo stotinu) te u Turskoj (70). Opasno žive novinari i u Eritreji, Omanu, Kubi, Iranu ili na sjeveru Malija.