U fokusu

korak naprijed

Somalijske trkačice preskočile barijere!

Somalijske trkačice preskočile barijere!

Iako smo naviknuli na isključivo strašne i srceparajuće priče iz Somalije, zemlje koja se bori s nikad gorom epidemijom gladi te valom nasilja, ovaj put imamo dobre vijesti iz ove afričke države. Naime, ove će godine po prvi put Somalijska atletska federacija izabrati jednu atletičarku koja će se natjecati u trčanju na 400 metara na londonskoj Olimpijadi.

Od onih koje trenutačno treniraju u Mogadishu, najmlađa je desetogodišnja Najma. S treninzima je započela prije šest mjeseci, nedugo nakon što je militantna skupina Al-Shabaab napustila grad. Djevojčica kaže kako ju je na to ohrabrio otac.

Najma je sretna jer joj se pružila ovakva prilika te ima mogućnost okusiti drugačiji način života za razliku od njenih vršnjakinja. 

Međutim, glavni trener Atletske Federacije, Ahmed Ali Abikar, kaže kako je atletičarkama u Mogadishu teško trenirati. “Naše društvo ne prepoznaje žene u sportu. Djevojčice ne mogu trenirati bilo gdje i zadirkuju ih. Ali one su odlučne u svojoj namjeri”, pojasnio je.

Glasnogovornik UN-ovog političkog ureda za Somaliju (UNPOS) slaže se da su promjene u zraku. Nakon donošenja odluke da 30 posto članova parlamenta moraju biti žene, mnoge su od UNPOS-a zatražile podršku i edukaciju o svojim pravima.

“Mogadishu je vrlo teško okruženje, no žene su se bez obzira na to spremne angažirati u političkom procesu”, zaključuje glasnogovornik.