U fokusu

FIFA diskriminira

Stakleni strop za nogometašice

Stakleni strop za nogometašice

Ženska nogometna reprezentacija SAD-a u nedjelju je porazila Japan i osvojila Svjetsko nogometno prvenstvo koje je ove godine održano u Kanadi. Za svoj fantastičan i dominantan nastup tim će dobiti 2 milijuna dolara od FIFA-e kao organizatora prvenstva.

Dakle, glavna novčana nagrada Svjetskog nogometnog prvenstva za žene zanemariva je u usporedbi s iznosom od 8 milijuna dolara kojima su nagrađivani muški timovi koji ispadnu u prvom krugu Svjetskog kupa, a svi muški nogometni klubovi dobiju 1,5 milijuna dolara samo za sudjelovanje na prvenstvu!

Pisale smo već mizoginiji FIFA-e i o tome kako su natjerali i ucijenili žene – naravno ne i muškarce – da ove godine Svjetski kup odigraju na umjetnom travnjaku. To ne samo da povećava opasnost od ozljede, već i generira višu temperaturu terena do 10 °C. Tijekom turnira, temperature na terenu su se penjale i do više od 48°C.

Deseci vrhunskih igračica podigle su zbog umjetnog travnjaka kanadskom sudu tužbu protiv FIFA-e zbog rodne diskriminacije. Od tužbe se odustalo kada je postalo jasno da FIFA neće promijeniti umjetni travnjak čak i ako izgubi parnicu. FIFA se složila da Svjetsko prvenstvo 2019. godine žene igraju na travi.

U intervjuu za Brookings Institution poznati sportski ekonomist Andrew Zimbalist tvrdi da FIFA sustavno i evidentno diskriminira žene.

Stakleni strop za nogometašice vjerojatno je i zahvaljujući slučaju s umjetnim travnjakom na ovom Svjetskom prvenstvu postao tema sportskih rubrika u svjetskim medijima. 

{slika}