U fokusu

Kupnjom ovog modela 20 kuna odvajate u humanitarne svrhe

Startasicama Lily protiv nasilja prema ženama

Startasicama Lily protiv nasilja prema ženama

Borovo

Ravnateljstvo policije i Borovo, koje ove godine slavi 88. rođendan, predstavili su Nacionalni preventivni projekt Lily u okviru kojeg je nastala posebna verzija startasica.

Naime, 10. lipnja, na dramsko-glazbenoj manifestaciji u Vukovarru, na kojoj je predstavljen Nacionalni preventivni projekt Lily, predstavljen je i poseban model Startas tenisica izrađenih s ciljem promicanja javne svijesti o važnosti života bez nasilja i rodne ravnopravnosti.

“Startas Lily svojim šarenim trendi uzorkom oduševit će svaku trendsetericu. Izrađene su ručno od prirodnih materijala. Ova priča osim modnog ima i humanitarni karakter usmjeren na prevenciju nasilja prema ženama. Kupnjom ovog modela 20 kn odvajate u humanitarne svrhe“, priopćeno je iz Borova.

Projekt je usmjeren na prevenciju nasilja prema ženama i podizanje svijesti građana i građanki o samoj problematici, ali i na osnaživanje žena kod prepoznavanja oblika rodno uvjetovanog nasilja i važnosti prijavljivanja istog nadležnim državnim tijelima.

U kampanji Borova i MUP-a sudjeluje i reper Marin Ivanović Stoka, koji je za ovu prigodu snimio pjesmu fokusirana na problematiku nasilja prema ženama i obiteljskog nasilja.

“Želimo prodrmati društvo da prekine šutnju i prijavi nasilje. Ljubav ne smije boljeti, a ako se to dogodi, ne smijemo šutjeti o tome. Pjesma je namijenjena svima koji žive tužne priče, a ova tema tiče se svih. Ova pjesma nudi rješenje, budi svijest o problemu, poziva na reakciju društva”, istaknuo je Stoka za medije.

Tenisice Lily dobile su naziv po imenu sutkinje Ljiljane Hvalec, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine na pripremnom ročištu u brakorazvodnoj parnici na Općinskom sudu u Zagrebu. Osim nje, stradala je i odvjetnica Hajra Prohić te bivša supruga počinitelja Gordana Oraškić, a teško je ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.

Prije 15 godina Hrvatski sabor proglasio je 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na stradale žrtve.