U fokusu

zabrinjavajuće brojke

Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj je iznad 20 posto

Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj je iznad 20 posto

Danas je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj iznosila je prije dvije godine čak 20,5 posto, a za umirovljenike/ce čak 21,8 posto. Porastom broja nezaposlenih, rezanjem brojnih radnih i socijalnih prava, nemogućnošću da vladajući pokrenu ekonomiju i RH konačno iziđe iz krize – ta brojka je danas sigurno porasla.

Državna potpora za starije osobe bez mirovine još nije uvedena, niti im iznosi socijalnih primanja mogu osigurati minimum osnovnih životnih potreba.

U Hrvatskoj još uvijek ne postoji istraživanje o problemima i statusu beskućnika/ca, a i sada su u prihvatilištu za beskućnike/ce na ‘kratkotrajnom smještaju’, preko pet i više godina, starije osobe kojima bi primjeren smještaj trebao biti u udomiteljskoj obitelji ili domu za starije osobe.

UNICEF-ovo istraživanje o siromaštvu i materijalnoj dobobiti djece predškolske dobi u Hrvatskoj koje je prezentirano prije nešto više od dva tjedna na sjednici Vijeća za socijalnu pravdu predsjednika Republike, pokazalo je šokantne rezultate.

Zabrinjavajuće je da su zbog nezaposlenosti roditelja siromaštvu izložena i djeca koja ne pripadaju tzv. rubnim skupinama, djeca koja bi u drugačijim ekonomskim okolnostima imala sve uvjete za uspješan život i razvoj. U 2012. više od 20 posto djece mlađe od 6 godina živjelo ispod praga siromaštva, a 40 posto te djece ne može ni svaki drugi dan dobiti obrok s mesom ili ribom, te da ih trećina živi u vlažnim i neadekvatnim stambenim prostorima.

Mjere štednje koje bi trebale izvući Europu iz krize gurnule su gotovo 800.000 djece u siromaštvo, upozorava u novom izvješću Međunarodna organizacija rada (ILO).