U fokusu

patrijarhalni i mizogini sustav svakodnevno ubija žene

Stotine žena na ulici u borbi protiv femicida

Stotine žena na ulici u borbi protiv femicida

Twitter

Feminističke organizacije Gvatemale organizirale su u subotu prosvjed u nekoliko gradova zemlje, osuđujući nasilje nad ženama, koje je poraslo tijekom pandemije COVID-19.

Prosvjede je potaknuo nedavan slučaj studentice socijalnog rada Litzy Amelie Cordon (20) koja je oteta u ponedjeljak, a njezino je tijelo pronađeno sljedećeg dana u Teculutanu, općini udaljenoj 130 km istočno od glavnog grada. Samo tjedan dana ranije, tamo je ubijena učiteljica u osnovnoj školi Laura Daniela Hernandez (22).

Skupina žena okupila se ispred zgrade općine u gradu Quetzaltenango, glavnom gradu istoimene pokrajine, kako bi odala počast i zatražila pravdu za žene koje su silovane, ubijene i nestale u posljednjih 20 godina.

“Govorimo o 4 žene koje nestaju dnevno. Govorimo o svih 77.847 djevojčica i adolescentica u dobi od 10 do 19 godina koje su već majke”, navele su organizatorce prosvjeda naslovljenog “Za sve one koje nedostaju”, izvještava Telesur.

“Govorimo o svih 12.188 žena ubijenih u posljednjih 20 godina u zemlji. Govorimo o 55 žena dnevno koje prijavljuju nasilnika. Govorimo o svim oduzetim i ušutkanim životima svake djevojke, tinejdžerke i žene u Gvatemali “, naglasile su organizatorice.

Slične akcije održale su se i u glavnom gradu, Gvatemali, Escuintli, Cobanu, Teculutanu i drugima, gdje su se pjevale pjesme, održali marševi i palile svijeće u spomen na ubijene žene.

Feministkinje su također tražile da država zauzme stav po pitanju jamčenja ženske sigurnosti i slobode te “jačanja procesa reparativne pravde za djevojke i žene žrtve nasilja i femicida”.

“Država mora poduzeti više. Žene ovaj patrijarhalni i mizogini sustav svakodnevno ubija”, zaključuju organizatorice.