U fokusu

Radnice traže svoja prava zajamčena zakonom

Štrajk u vrtićima u Vrsaru i Funtani, Slunju i Biogradu na Moru

Štrajk je pokrenut zbog odbijanja kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora, te zbog neispunjavanja zakonom propisane obveze izjednačavanja plaća radnika/ica u dječjim vrtićima s plaćama radnika/ica u osnovnim školama.

Prosvjed_štrajk_Biograd

Članice Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK), odgajateljice i druge radnice dječjih vrtića u Vrsaru i Funtani, Slunju i Biogradu na Moru već su nekoliko tjedana u štrajku i nalaze se u teškom položaju.

Unatoč tomu što se radi o zakonitim štrajkovima, izložene su zastrašivanju i različitim metodama pritiska. Iz SOMK-a poručuju da je štrajk pokrenut zbog odbijanja kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora, te zbog neispunjavanja zakonom propisane obveze izjednačavanja plaća radnika/ica u dječjim vrtićima s plaćama radnika/ica u osnovnim školama (članak 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju).

Štrajk po gradovima (priopćenje SOMK-a)

U Vrsaru je načelnik općine Ivan Gerometta, kao predstavnik osnivača Dječjeg vrtića „Tići“, tijekom kolektivnih pregovora odbio zahtjev sindikata za povećanjem plaća kako bi se one, sukladno zakonu, izjednačile s plaćama zaposlenih u osnovnim školama. Nakon neuspješnog mirenja, radnice su započele štrajk 6. svibnja.

U Slunju je gradonačelnica Mirjana Puškarić odbila inicijativu sindikata za kolektivnim pregovorima. Iako su u procesu mirenja usuglašene odredbe kolektivnog ugovora, pri čemu su članice SOMK-a napravile ustupak i privremeno pristale na visinu plaća po koeficijentima iz stare uredbe koja ureduje plaće u javnim službama, Grad Slunj je neočekivano prekinuo mirenje i odbio potpisati kolektivni ugovor. Štrajk je započeo 6. svibnja. Grad ga je pokušao zaustaviti tužbom protiv sindikata, no Županijski sud u Karlovcu je štrajk proglasio zakonitim.

U Biogradu na Moru, gradonačelnik Ivan Knez odbija kolektivno pregovarati i potpisati kolektivni ugovor. Uz to, najavio je i privatizaciju javnog gradskog vrtića. Iz SOMK-a kažu i da provodi različite metode neprimjerenog i nezakonitog pritiska i zastrašivanja radnica koje su u štrajku. Nakon neuspješnog mirenja, štrajk je počeo 13. svibnja. Pokušalo ga se zaustaviti, no kao i u ranijem slučaju – Županijski sud u Zadru je štrajk proglasio zakonitim.

Posebno je teška situacija sa štrajkom u Biogradu na Moru

Od početka štrajka na ulaz u dječji vrtić u Biogradu postavljeni su zaštitari. Prvi dan štrajka predstavnicima SOMK-a nije bilo dopušteno posjetiti članice u štrajku. Prema Sindikatu, njih 19 je zatvoreno u malu prostoriju od 28 m2, bez dovoljno mjesta za sjedenje. Uz to, zabranjen im je pristup ostalim prostorijama u vrtiću i razgovor s roditeljima.

“Prije nekoliko dana v.d. ravnateljice vrtića čak je pozvala i policiju, iako nije jasno iz kojeg razloga, osim zastrašivanja radnica u štrajku, a istog dana najavljeno je i isključenje s rada devet radnica u štrajku. Ovo su samo neki od niza različitih pritisaka i zastrašivanja radnica koje se nalaze u zakonitom štrajku, uslijed kojih su sve one u psihički vrlo teškom stanju, a dvije su zbog toga završile i na bolovanju“, kazali su iz Sindikata.

Osporavanje prava radnika i kršenje prava na štrajk

Poručili su i da se u sva tri slučaja radi o osporavanju prava radnika/ica na kolektivno pregovaranje i štrajk. Ono je zajamčeno Ustavom RH, Zakonom o radu i konvencijama Međunarodne organizacije rada. A radi se i o kršenju Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Ovo je djelatnost u kojoj dominantno rade žene. Poslovi koji su od iznimne društvene važnosti, ali i s vrlo zahtjevnim uvjetima rada. Plaće su u velikom broju gradova i općina niže od plaća usporedivih zanimanja u javnim službama, unatoč zakonskoj obvezi njihova izjednačavanja.

“S obzirom na sve navedeno, smatramo da se radi o situaciji i pitanju čija važnost nadilazi isključivo lokalnu razinu. Osim na položaj samih radnica koje su u štrajku, ova situacija ima šire reperkusije i na pravo svih radnica i radnika u Hrvatskoj na kolektivno pregovaranje i štrajk, ali i na opći položaj žena na tržištu rada“, poručuju iz SOMK-a.

Štrajk u Biogradu 27. svibnja

Uoči štrajka u Biogradu, u ponedjeljak 27. svibnja, gradonačelnik Knez je pred zgradu gradske uprave postavio niz panoa uvredljivog sadržaja, kojima vrijeđa i izruguje Sindikat obrazovanja, medija i kulture i njegovu predsjednicu, a posljedično i sve članice SOMK-a zaposlene u Dječjem vrtiću Biograd na Moru. Na njima je pisalo “Manipulatorica”, “Mama ja sanjam gospođu Božicu, Jeli ona strašna ??” i sl.

S obzirom na sve navedeno, SOMK je poslao i pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću. U njemu navode da gradonačelnik Biograda na Moru djeluje suprotno programu HDZ-a za EU izbore i programu Vlade RH. Uz to, apelirali su na Plenkovića da se osobno uključi u rješavanje ovog problema i time pokaže vjerodostojnost HDZ-a.

Razgovori u Vrsaru se nastavljaju u petak, 31. svibnja. Idući prosvjed zakazan je u Slunju, u utorak 4. lipnja, u 14:00 sati.