U fokusu

Izbori za Europski parlament

Stranke zadovoljile kvotu, ali…

Stranke zadovoljile kvotu, ali…

Sredinom sljedećeg tjedna biti će poznate sve kandidacijske liste za izbore za Europski parlament, no političke stranke počele su predavati liste i izlaziti u javnost s imenima. Kako su već upozorile ženske feminističke organizacije kvota od najmanje 40% žena na izbornim listama vrijedi i za europske izbore u travnju na kojima će Hrvatska izabrati dvanaestero zastupnika i zastupnica.

Liste su objavili najveći – koalicija SDP-HNS-HSU, koalicija HDZ-HSP dr. Ante Starčević te Hrvatski laburisti. Iako nije bio težak zadatak, iznenađujuće je da su sve tri liste zadovoljile kvotu od 40% žena.

Na listi HDZ-HSP AS kandidirano pet žena. Listu predvodi saborska zastupnica i bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, a uz nju na listi su još i s izuzetkom saborske zastupnice Ruže Tomašić, široj javnosti možda manje poznate osobe – bivša državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić, bivša saborska zastupnica Zdravka Bušić, te savjetnica Vjekoslava Bevande, predsjedatelja Vijeća ministara BiH te bivša veleposlanica BiH u Francuskoj i Španjolskoj Željana Zovko. Većina kandidtakinja pozicionirana je u prvom dijelu liste.

Koalicija SDP-HNS-HSU na svojoj listi ima sedam žena, ali njih pet nalazi se na donjem dijelu liste. Najviše pozicionirana žena na listi koju predvodi Tonino Picula je saborska zastupnica i aktualna promatračica u europskom parlamentu Biljana Borzan kao druga, a izgledni mandat u EU parlamentu smiješi se i najmlađoj saborskoj zastupnici Sandri Petrović Jakovina. U donjem dijelu liste nalaze se još podpredjsednica HSU-a Marija Ilić, potpredsjednica mladih europskih liberala, HNSovka Vedrana Gujić te SDP-ovke Sabina Glasovac (savjetnica ministra obrazovanja i kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Zadra), Melita Mulić (saborska zastupnica i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba) i Snježana Španjol (zamjenica ministra poljoprivrede).

Hrvatski laburisti kandidirali su šest žena i šest muškaraca. Saborski zastupnik i aktualni europromatrač Nikola Vuljanić nositelj je liste, a iza njega je dr.sc. Marita Brčić Kuljiš docentica na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Splitu. Preostale žene su ekonomistica Dina Domijan, pravnica i vanjska članica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Silvija Dološić, magistra pedagogije Zdenka Brebrić, magistra ekonomije Marija Schubert te magistra informacijskih znanosti Aljana Kovačić. Od šest kandidatkinja njih četiri nalazi se na donjem dijelu liste.

Zajednički izlazak na europske izbore najavili su HSS i HSLS čiju listu predvodi Miroslav Rožić, a prema dostupnim informacijama na njoj su najmanje tri žene Renata Šeperić Petak, Diana Pečkaj Vuković te Ružica Vukovac. Cjelovita lista biti će objavljena u ponedjeljak.

Iako su žene adekvatno zastupljene na izbornim listama onih za koje se očekuje osvajanje najvećeg broja mandata, ne može se ne primijetiti da su osim u slučaju HDZ-a žene kandidirane u drugoj polovici lista tako da se sigurnim zastupnicama mogu smatrati tek Dubravka Šuica, Biljana Borzan, i Sandra Petrović Jakovina.

Činjenica da su stranke sposobne sastaviti rodno uravnotežene liste ne mora nužno uljevati optimizam pred lokalne izbore. Europski parlament je još uvijek nešto relativno apstraktno i nije posve jasno koliko moći i utjecaja članstvo u njemu donosi pojedincima i pojedinkama u hrvatskim političkim krugovima, a koliko odsutnost iz kuloara domaće političke scene može otežati nečiju političku karijeru. Stoga je sasvim realno za pretpostaviti da osim možda nekoliko stručnjaka i stručnjakinja za vanjsku politiku i Europsku uniju nije bilo niti prevelikog interesa za ove pozicije pa je tako i ostalo mjesta za žene. Valja imati na umu i da se ovi zastupnici i zastupnice biraju na nepunih godinu dana. Oni pravi izbori za Europski parlament nam slijede u proljeće sljedeće, 2014. godine. Kako je jednom prilikom rekla i ministrica Vesna Pusić – ovo je tek generalna proba.