U fokusu

“Stražnja strana” na udaru institucija

Slobodna Dalmacija i Jutarnji list donose priču o brošuri “Stražnja strana” koju je ove jeseni izdao Iskorak, a uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ureda za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, te Vladinog ureda za ljudska prava. Piše Jutarnji, u brošuri su se umjesto savjeta o suzbijanju HIV-a, našli savjeti za ugodniji odnos te veći užitak muških partnera.

“Stražnja strana” na udaru institucija

Slobodna Dalmacija i Jutarnji list donose priču o brošuri “Stražnja strana” koju je ove jeseni izdao Centar za prava seksualnih i rodnih manjina – Iskorak, a uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ureda za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, te Vladinog ureda za ljudska prava. Naime, kako piše Jutarnji list, u brošuri su se umjesto savjeta o suzbijanju HIV-a, našli savjeti za ugodniji odnos i veći užitak muških partnera te brošura obiluje brojnim neprimjerenim izrazima (tipa kurac op.a.). Oglasio se i predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH Luka Mađerić koji je za Jutarnji list ustvrdio “Projekt udruge Iskorak trebao je biti projekt o suzbijanju HIV/AIDS-a i kao takav je i ocijenjen dovoljno kvalitetnim za financiranje. No, nismo znali za tiskanje brošure pod tim nazivom niti da će sadržaj biti ovakav, jer da smo znali, projekt ne bismo ni podržali.”. Istovremeno iz Iskoraka poručuju da se u “brošuri HIV/AIDS te druge spolno prenosive bolesti pojavljuju na više od 25 stranica, od čega je njih 14 isključivo posvećeno njima”.

“Brošura je pisana u prijateljskom i pristupačnom tonu, uličnim, svakodnevnim riječnikom te pokriva niz tema vezanih uz analno zdravlje s ciljem smanjenja prijenosa HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti.” kažu u Iskoraku. Valja pripomenuti i da je autor brošure Zaklada Terrence Higgins (THT) iz Velike Britanije. THT se smatra vodećom britanskom neprofitnom udrugom za HIV/AIDS, a ujedno je i najveća u Europi. Nakon recenzije od strane domaćih stručnjaka iz programa prevencije HIV/AIDS-a Iskorak ju je odlučio  prevesti na hrvatski. Udruga Iskorak je dobila autorska prava početkom godine za direktno prevođenje dviju njihovih brošura, od kojih je jedna “Stražnja strana”. Brošura je nedavno u Britaniji izašla u četvrtom izdanju zbog velikog uspjeha među ciljanom populacijom.

No, vjerovatno u nekim hrvatskim institucijama misle da se o HIV/AIDS-u i drugim spolno prenosivim bolestima može pričati ne spominjući pritom seks, a kamoli analni seks ili kurac. Ipak je ovo Lijepa naša ćudoredna.

Za one koji žele znati više: brošuru možete naručiti od udruge Iskorak, a možete i pogledati njenu online verziju.