U fokusu

hitne mjere

Strože zakonske kazne za nasilje nad ženama u Italiji

Strože zakonske kazne za nasilje nad ženama u Italiji

Talijanska vlada prošlog je tjedna predložila nove mjere u borbi protiv nasilja na ženama, prenosi Reuters. Odluku o hitnim mjerama donijela je nakon općeg nezadovoljstva zbog porasta nasilja nad ženama, a mjere će biti usvojene kao zakon ukoliko ih potvrde oba parlamentarna doma.

Premijer Enrico Letta istaknuo je kako je vrlo ponosan na nove mjere koje uključuju strože kazne za nasilje nad ženama i veću zaštitu potencijalnih žrtvi.

“Nismo samo poslali poruku, unijeli smo radikalne promjene”, rekao je premijer.

Prema novim mjerama, žena koja prijavi slučaj nasilja neće moći tražiti odbacivanje slučaja, kao što je to dosad bilo uobičajeno zbog žrtvina straha od osvete nasilnika. Nadalje, žrtve nasilja kontinuirano će se obavještavati o razvoju njihovih slučaja, kao i npr. o tome kada istječe zakonska kazna njihova napadača ili kada je pušten iz zatvora.

Mjere donose i promjene u vidu povećanja dosadašnjih kazni za nasilje nad ženama za jednu trećinu u nekoliko slučajeva: ukoliko je žrtva trudna, ako je nasilje izvršeno u prisutnosti maloljetnika/ica, ako je počinitelj nasilja žrtvin suprug, bivši suprug ili dečko.

Ove su zakonske promjene potaknute i slučajem ubojstva šesnaestogodišnje Talijanke u svibnju ove godine, koju je zbog ljubomore spalio njezin godinu dana stariji dečko.

Iako ne postoje službene statistike o broju ubijenih žena u Italiji, Telefono Rosa, grupa za podršku ženama koje su žrtve nasilja, priopćila je da su prošle godine ubijene 124 žene, najčešće od ruke bivših partnera. Zabrinjavajući je i podatak iz prošlogodišnjeg izvještaja UN-a kako čak 90 posto žena žrtava nasilja nikada ne prijave slučaj zlostavljanja ili silovanja.