U fokusu

'Znanje je moć'

Studenti i studentice se pridružili/e kolegicama u prosvjedu ispred MZOS-a

Studenti i studentice se pridružili/e kolegicama u prosvjedu ispred MZOS-a

Dvjema studenticama Akademije dramske umjetnosti (ADU), Dorotei Šušak i Espi Tomičić, koje ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prosvjeduju zbog kašnjenja isplata državnih stipendija, o čemu smo s njima i razgovarale, u petak poslijepodne pridružilo se stotinjak studenata i studentica koji/e su ponovno zatražili usklađivanje stipendija s akademskom, a ne fiskalnom godinom kao i ostavku ministra Predraga Šustara.

Zvižducima, bubnjevima, trubama i povicima “ostavke” prosvjednici/ce su dočekali predstavnika Ministarstva koji ih je pozvao na razgovor te mu poručili da ne žele razgovarati u njihovim uredima jer su to već učinili bez ikakvih rezultata.

Istaknuli/e su i kako je njihov prosvjed samo djelić borbe za besplatno i slobodno obrazovanje te da ne žele da im nestručni ljudi odlučuju o sudbinama. Neke od poruka prosvjednici/e su uputili i transparentima “Fešta će biti kada Šustar ode” , “Ostavka! Izbori! Odmah!“, “Znanje je moć, naoružajmo se znanjem“.

Studente/ice je podržao i dekan ADU Borna Baletić, kao i profesorica ADU Una Bauer rekavši kako je studentima/icama zbog kašnjenja stipendija ugrožena egzistencija te da ne mogu učiti između dva posla koja obavljaju.

Najavili su i kako nastavljaju prosvjed unatoč tom što su stipendije dijelom isplaćene.

Prosvjed su, među ostalim, podržali i Mreža mladih Hrvatske te Inicijativa za bolju Hrvatsku.