U fokusu

Rezultati novog istraživanja

Studenti Sveučilišta North Dakota ne poistovjećuju prisiljavanje na spolni odnos sa silovanjem

Studenti Sveučilišta North Dakota ne poistovjećuju prisiljavanje na spolni odnos sa silovanjem

Gotovo jedan od tri studenta priznaje kako bi mogao silovati ženu ako bi znao da to nitko ne bi saznao i da ne bi trpio posljedice, pokazala je studija provedena na Sveučilištu North Dakota.

No, kada su istraživači/ce upotrijebili riječ “silovanje” u pitanju, te su se brojke naglo smanjile, što ukazuje da mnogi studenti ne asociraju prisiljavanje žene na seksualni odnos sa kaznenim djelom silovanja.

Prema podacima dobivenima iz istraživanja, na uzorku od 73 studenta istog fakulteta, 31,7 posto sudionika je odgovorilo kako bi “prisilili ženu na seksualni odnos” ako bi sa sigurnošću znali da neće biti kažnjeni. Kada im je postavljeno pitanje bi li silovali ženu s istim osiguranjem da nitko ne bi saznao, potvrdno je odgovorilo 13,6 posto ispitanika.

Istraživači i istraživačice namjeravaju provesti istraživanje na većem uzorku u budućnosti, budući da su na spomenutom istraživanju koristili mali uzorak. Međutim, svejedno smatraju da su i ovi rezultati indikativni s obzirom na brojne afere vezane uz seksualno nasilje na kampusima koje je u središtu javnosti u Americi kroz posljednjih nekoliko godina. “Poanta ovog istraživanja jest da postoje ljudi koji bi prisilili ženu na seksualni odnos, ali ne smatraju to silovanjem”, rekla je Sarah R. Edwards, asistentica na psihologiji Sveučilišta North Dakota i vodeća istraživačica studije.

Ranije provedene studije pokazale su slične rezultate. Studija provedena od strane istraživača/ica Ujedinjenih naroda pokazala je kako većina muškaraca koji su silovali žene također vjeruju da su imali pravo preuzeti kontrolu nad ženskim tijelom. Istraživanje američkih tinejdžera i tinejdžerica ukazuje na velik broj mladih muškaraca koji manipuliraju svojim partnericama kako bi spavale s njima i ne trpe nikakve posljedice. Indikativna je i studija koja se fokusirala isključivo na američke tinejdžerice i koja je pokazala da većina njih uzima seksualno nasilje kao normalno jer smatra da muškarci jednostavno ne mogu kontrolirati svoje seksualne nagone.

Kako bi se dosegnula populacija muškaraca koji ne poistovjećuju prisiljavanje na seksualni odnos sa silovanjem, autori/ce nove studije predlažu obrazovne programe koji se fokusiraju na definiranje pristanka i poticanje zdravih veza. Same poruke protiv silovanja ne moraju nužno doći do svijesti budući da se ta populacija muškaraca ne smatra silovateljima.