U fokusu

Makedonski studenti i studentice protiv Vlade

Studentski prosvjedi se nastavljaju

Studentski prosvjedi se nastavljaju

Facebook

Makedonski studenti i studentice prosvjeduju već mjesec dana protiv reforme visokog obrazovanja koje predlaže makedonska vlada. Naime, studenti i studentice se protive predloženim izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju prema kojima bi svi student/ice morali položiti ‘državni ispit’  i to nakon druge godine i prije kraja studija, a što Vlada opravdava poboljšanjem kvalitete njihovog obrazovanja i smanjenjem korupcije. Prosvjednici/e kažu kako su izmjene i dopune protuustavne i predstavljaju prijetnju autonomiji sveučilišta, a istovremeno degradiraju i sveučilišne profesore/ice oduzimajući im pravo i negirajući im sposobnost da obavljaju jednu od svojih uloga, a to je evaluacija studentskih postignuća.

Studentski Plenum kao glavna opozicija Vladi, a podupiran od brojnih sveučilišnih profesora i profesorica poduzeo je mnoge aktivnosti vezano uz predložene reforme, ali Vlada odbija dijalog. Masovni studentski prosvjedi o kojima smo pisale kao i odbijanje predloženih ‘reformi’ od strane akademske zajednice Vladu ne zanimaju i ona je zakon prihvatila te se očekuje da u nedostatku stvarne parlamentarne opozicije predloženi zakon bude prihvaćen i u makedonskom parlamentu.

Studenti/ce su se obratili javnosti i putem otvorenog pisma u kojem navode da Vlada već nekoliko godina uvodi zakonodavne promjene bez dijaloga s relevantnim dionicima u okviru visokog obrazovanja, a svaka nova reforma pomalo nagriza autonomiju sveučilišta i pretvara ih u političke instrumente. Najnovija ideja Vlade doslovno oduzima pravo sveučilištima da izdaju diplome jer bi svaki student/ica, da bi imao/la priznato visokoškolsko obrazovanje, morao/la položiti državne ispite. Otvoreno pismo možete pročitati ovdje.

Podrška studentskim prosvjedima stiže i od brojnih sveučilišnih profesora/ica s europskih i svjetskih sveučilišta, a koji izražavaju duboku zabrinutost nad zakonskim promjenama koje predlaže makedonska vlada te pozivaju na zaštitu autonomije makedonskih sveučilišta.

Istovremeno, Vlada pokušava diskreditirati prosvjede i prosvjednike/ce kao produženu ruku opozicijske stranke ili kao strane agente i Soroseve plaćenike/ce (zvuči li vam ovo poznato?, op.a.). Studentski plenum apsolutno odbija takve insinuacije te najavljuje daljnje akcije. Slijedeći je prosvjed zakazan za ovaj petak, 26. prosinca.