U fokusu

Platforma za reproduktivna prava

Sudovi i DORH blagim kaznama šalju poruku da je obiteljsko nasilje prihvatljivo

Sudovi i DORH blagim kaznama šalju poruku da je obiteljsko nasilje prihvatljivo

Priopćenje inicijative #spasime, Platforme za reproduktivnu pravdu i zaklade Solidarna vezano za slučaj obiteljskog nasilnika Tomaševića prenosimo u cijelosti.

Inicijativa #SPASIME, Platforma za reproduktivnu pravdu i Zaklada SOLIDARNA smatraju sramotnom presudu Županijskog suda u Slavonskom Brodu kojom je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević zbog kaznenih djela nasilja u obitelji i nanošenja tjelesnih ozljeda prema supruzi Mari Tomašević osuđen samo na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci uz rok kušnje od dvije godine. Župana pozivamo na neopozivu ostavku, a ako to ne učini, pozivamo zastupnike u županijskoj skupštini, prvenstveno većinu predvođenu HDZ-om, na raspisivanje referenduma o njegovu opozivu.

Smatramo nedopustivim da je DORH za optuženika koji je ujedno na funkciji župana, i koji bi trebao biti uzor drugima i istaknuti član društva, zatražio uvjetnu kaznu za počinjenje dva kaznena djela na štetu supruge. Sudovi i DORH ovakvim blagim kaznama omalovažavaju žrtve, umjesto da društvu pošalju jasnu poruku da je obiteljsko nasilje nedopustivo. Ova presuda će, kao i brojne druge prije nje, obeshrabriti žrtve u prijavljivanju nasilja, dok nasilnike, koji mogu vidjeti da se nasilje nad ženama i nasilje u obitelji blago ili nikako ne kažnjava, može i ohrabriti.

U presudi kojom se Alojz Tomašević, bivši HDZ-ovac koji je još uvijek na poziciji župana, osuđuje na uvjetnu kaznu, među ostalim stoji: “Te je u nakani da je omalovaži učestalo govorio da je luđakinja, da je glupa kravetina, budala, glupača, fizički je nasrtao na nju, hvatao je rukama za vrat i stiskao te ju šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati grkljan. U srpnju 2016. godine, nakon što se vratio sa službenog puta, a supruga mu rekla da je ondje sigurno bio s ljubavnicom, šakom je udario u predjelu oka čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva”. Presudom je također utvrđeno da je župan suprugu “U listopadu 2017. (…) obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao. Kad je oštećenica počela vrištati, rukama je čvrsto uhvatio za njezine nadlaktice i rukama i nogama snažno odgurnuo, a tom prilikom je tijelom udarila u radijator”.

Nadamo se da će više pravosudne razine u ovom visokoprofilnom slučaju obiteljskog nasilja odrediti strožu kaznu i time poslati snažnu poruku društvu da je obiteljsko nasilje nedopustivo i da ga neće tolerirati. Pozivamo župana Tomaševića na podnošenje neopozive ostavke. Ako to ne učini, pozivamo sve zastupnike u županijskoj skupštini da raspišu referendum o njegovu opozivu. Referendum o opozivu župana mogu raspisati dvije trećine zastupnika u županijskoj skupštini. HDZ sa svojim partnerima gotovo da sam ima dvotrećinsku većinu, a u raspisivanju referenduma bi im se sigurno pridružili oporbeni zastupnici. Od predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, kao i cijelog predsjedništva HDZ-a, zahtijevamo da poduzmu sve kako bi župana Tomaševića maknuli iz političke arene i s javne upravljačke pozicije. Krajnji je čas da sudstvo i političari u Republici Hrvatskoj zauzmu čvrst i nedvosmislen stav o obiteljskom nasilju.