U fokusu

Moramo stati na kraj ovoj okrutnoj praksi

Sudski nalozi protiv genitalnog sakaćenja žena: tiha revolucija u zaštiti djece

Sudski nalozi protiv genitalnog sakaćenja žena: tiha revolucija u zaštiti djece

Stručnjaci tvrde kako je 2015. u Ujedinjenom Kraljevstvu donijela veliki kulturalni pomak s obzirom na to kako zajednice tretiraju žensko genitalno sakaćenje (FGM), što je uslijedilo nakon uvođenja zakona čiji je cilj zaštita mladih djevojaka od ove prakse.

Cris McCurley, odvjetnica iz Newcastlea,  trenutno vodi osam slučajeva vezanih uz zaštitu od genitalnog sakaćenja, a tri su slučaja povezana s policijskim/sudskim nalozima koji štite njezine klijentice. McCurley pozdravlja ove promjene u stavu zajednica u kojima su djevojčice tradicionalno podvrgnute genitalnom sakaćenju.

“Veliki broj majki se buni protiv svojih zajednica”, kaže McCurley. “Što je ova tema više javno prisutna, veća je vjerojatnost da će roditelji istupiti protiv ove prakse. Djevojčice se mogu obratiti svojim učiteljima/cama i reći im kako im je potrebna pomoć”.

To predstavlja “ogroman kulturalni pomak”, kaže McCurley za Guardian. U njenim tipičnim slučajevima se radi o djetetu koje se rodilo i odraslo u Britaniji, a čija je majka također bila podvrgnuta genitalnom sakaćenju.

Nove mjere zaštite uključuju zaplijenu putovnica ili putnih dokumenata djevojčica i djevojaka koje su u opasnosti od genitalnog sakaćenja kada otputuju izvan Britanije. Iako se s ovom mjerom planiralo započeti u listopadu 2015., uvedena je ranije budući da su djevojčice u najvećoj opasnosti tijekom ljetnih praznika kada putuju svojim obiteljima u inozemstvo.

Zimran Samuel, odvjetnik iz 42 Bedford Row Chambers, pomogao je u izradi nove legislative vezane uz zaštitu od FGM-a, nakon što je to prošle godine predložio Parlamentu. Zasnovan na zakonima koji se koriste u zaštiti djece od prisilnog braka, njegov prijedlog nudi građansku alternativu kaznenom progonu, no predviđa petogodišnju zatvorsku kaznu u slučaju prekršaja.

Od srpnja do rujna 2015., zabilježeno je 1385 novih sudskih slučajeva u Engleskoj, a posljednji podaci iz Informacijskog centra za zdravstvenu i socijalnu skrb (Health and Social Care Information Centre) pokazuju da je 50 posto slučajeva zabilježeno u Londonu. Među tim slučajevima je 17 djevojaka mlađih od 18 godina.

“Na sudu imamo više slučajeva u posljednjih nekoliko mjeseci nego što smo imali u posljednjih 30 godina“, kaže Samuel, koji je stručnjak za međunarodno zakonodavstvo za zaštitu djece, uključujući i FGM, otmice djece i prisilne brakove. “Ključno je imati vrlo ciljanu i konkretnu zaštitu”.

McCurley opisuje nove zakonske mjere kao “stavljanje zaštitnog omotača” oko djeteta. “One mogu osigurati da dijete ne može otići iz Britanije, instruiraju službe da ne izdaju putovnice ukoliko je time izravno ugrožena neka osoba”.

Genitalno sakaćenje žena zabranjeno je u Engleskoj i Walesu od 1985. godine, no samo je jedan jedini slučaj završio na sudu. Liječnik je bio optužen za provođenje nezakonitog postupka “zašivanja” žene koja je ranije bila podvrgnuta genitalnom sakaćenju, nakon što je rodila u bolnici Whittington u sjevernom Londonu 2012. godine. Oslobođen je pod pritiskom raširenih kritika što je slučaj uopće bio sudski procesuiran.

U srpnju 2015., tri sestre iz Londona stare šest, devet i dvanaest godina, čiji je otac bio optužen za planiranje njihovog odvođenja u Nigeriju kako bi bile podvrgnute genitalnom sakaćenju te je navodno poslao obrednu odjeću u tu svrhu, bile su zaštićene sudskim nalogom koji mu je branio pristup kćerima te bilo kakvo putovanje izvan Britanije.

U kolovozu, trinaestogodišnja učenica iz Kenta, koja je bila odvedena u Sudan, uspješno  je vraćena kući nakon sudske odluke da je “u stvarnoj opasnosti” od ove prakse.

U studenome, četiri sestre iz južne Engleske bile su zaštićene novom legislativom protiv genitalnog sakaćenja,  nakon što je njihova majka prijavila kako se boji da njihov otac planira djevojke podvrgnuti “prikladnoj metodi koja sprječava seksualni nagon”, kako je rekla sudu.

To je osam djevojaka među brojnim novim slučajevima koji su sudski procesuirani i koji, prema riječima jedne odvjetnice, predstavljaju tihu revoluciju u zaštiti djece.

Samuel, koji je ove godine bio angažiran u četiri slučaja izdavanja sudskih naloga u svrhu zaštite djevojčica od genitalnog sakaćenja, a koji su uključivali deset djevojčica, kaže da veliku opasnost predstavljaju i božićni blagdani. Kaže kako je u ovo doba godine jako važno podizati svijest. “Obiteljski sudovi su skloni štititi privatnost, no neki suci i sutkinje poduzimaju neuobičajeni korak tako što puštaju novinare/ke da prate slučajeve što pomaže u podizanju svijesti o ovim zaštitnim mjerama”.

Samuel kaže kako za razliku od mjera zaštite od ugovorenog braka, koje su uvedene 2007. godine, o zakonskim mjerama zaštite protiv genitalnog sakaćenja djevojčica i žena, podizanje svijesti nije na istoj razini.  “Nemamo postere u ambulantama i medicinskim školama”, kaže. “Veliku većinu posla obavljaju razne kampanje. Kao odvjetnika, najviše me zanima to da članovi/ce javnosti znaju da sada postoji zaštita koja ne uključuje nužno potpunu silu primjene kaznenog zakona”.

Odredbe su dio nacrta mjera koje je vlada uvela kako bi zaustavila ovu praksu. U listopadu je uvedena obaveza za liječnike/ce i bolničko osoblje, učitelji/ce i socijalne radnike/ce da prijave svaki slučaj genitalnog sakaćenja ženskih osoba mlađih od 18 godina, te da će biti kažnjeni ukoliko to ne učine.

U Britaniji je oko 137 000 žena i djevojčica bilo podvrgnuto ili su u opasnosti od genitalnog sakaćenja, premda postoje rasprave o stvarnoj brojci. Ova praksa, koja je u Engleskoj i Walesu zabranjena, može prouzročiti upale, probleme u trudnoći i porođaju, pa čak i smrt.

“Većina mojih klijentica ne želi primjenu kaznenog zakona”, kaže McCurley. “Iz perspektive djeteta ili tinejdžerice, njihovi roditelji to čine zato što istinski vjeruju da je to za njih dobro. Žele ih spriječiti, ali ne žele da im roditelji odu u zatvor”. Hvali kampanje poput Daughters of Eve Leyle Hussein i Karma Nirvana Jasvinder Sanghere.

“Ljudi obično kažu: ‘To je njihova kultura.’ No, ove iznimne hrabre žene su istupile i rekle: ‘Ne u moje ime‘.”

Prevela i prilagodila Sanja Kovačević