U fokusu

žele ih potpuno zabraniti

Suspendirali sklapanje istospolnih brakova

Suspendirali sklapanje istospolnih brakova

Vrhovni sud SAD-a suspendirao je u ponedjeljak sklapanje brakova među osobama istog spola u Utahu, koje guverner te zapadne američke države kani zabraniti, prenosi H-Alter.

Krajem prosinca država je uložila žalbu Vrhovnom sudu zbog suspenzije pravosudne odluke kojom se zakon iz 2004. proglašava protuustavnim. Njime su zabranjena vjenčanja između osoba istog spola. Odlukom donesenom 20. prosinca sklapanje braka među osobama istog spola u Utahu su legalizirana, kao i u još 17 američkih država. No, Gary Herbert, guverner Utaha, države u kojoj živi velika mormonska zajednica, na tu je odluku podnio žalbu sudu.

U kratkome objašnjenju sutkinja Sonia Sotomayor, zadužena za slučajeve najviše sudske instance u državi, u ponedjeljak je prihvatila zahtjev guvernera Herberta i njegova ministra pravosuđa Seana Reyesa te je suspendirala sklapanje istospolnih brakova ‘u očekivanju konačne odluke prizivnog suda’.

Zakoni koji se odnose na sklapanje brakova u Sjedinjenim Državama ovise o pravosudnom sustavu pojedine države. Gotovo 30 saveznih država usvojilo je dokument kojim se sklapanja brakova ograničavaju na heteroseksualne parove, a 17 država, među kojima i savezna država Washington, dopuštaju vjenčanja i istospolnim parovima.