U fokusu

Ministarstvo zdravlja se konačno pokrenulo!

Sve bolnice dužne su osigurati prekid trudnoće

Sve bolnice dužne su osigurati prekid trudnoće

znajznanje.org

Nakon brojnih upozorenja nevladinih udruga i medijskih napisa da u pojedinim bolnicama žene ne mogu obaviti pobačaj na vlastiti zahtjev, Ministarstvo zdravlja najavilo je danas da će od svih bolnica koje imaju odjel ginekologije, a ne obavljaju pobačaje na zahtjev, pismeno zatražiti da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje tog prava donosi RTL.

Ministarstvo traži da bolnice izrade standardiziranu proceduru od trenutka kada osoba zatraži postupak do njezina otpusta te da to objave, zajedno sa cijenom, na svojim internetskim stranicama.

“Sve bolnice u Mreži javne zdravstvene službe koje obavljaju djelatnost ginekologije dužne su osigurati pružanje usluga prekida trudnoće, a za organizaciju pružanja takve usluge zadužen je ravnatelj, odnosno sanacijski upravitelj bolnice”, poručili su danas iz Ministarstva zdravlja te pozvali žene da se ne ustežu od prijava onih koji krše propise jer jedino ciljana kontrola može pridonijeti reguliranju tog problema.

Ako u nekom trenutku tu uslugu ne mogu osigurati sa zaposlenicima bolnice, ravnatelji odnosno sanacijski upravitelji dužni su angažirati specijaliste ginekologije i opstetricije izvan zdravstvene ustanove, što se može realizirati temeljem sporazuma s drugom zdravstvenom ustanovom.

Ministarstvo će pozorno pratiti provedbu zakonskih odredbi te u slučaju njihova nepoštivanja poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, dok će Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje sugerirati da u procesu ugovaranja zatraži podatke o doktorima u prizivu savjesti, te da se ti podaci unesu u registar.

Bolnice će ujedno, najavljuju iz Ministarstva, dobiti jasan naputak da osoba u prizivu savjesti o tome treba imati pisani dokument u svom dosjeu.

Prema članku 20. Zakona o liječništvu, radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja liječnik se ima pravo pozvati na priziv savjesti te odbiti provođenje dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenta, ako se to ne kosi s pravilima struke, te ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta.

Liječnici o toj odluci, stoji u zakonu, moraju pravodobno izvijestiti pacijenta te ga uputiti drugom liječniku iste struke. Ako je liječnik zaposlen u zdravstvenoj ustanovi, trgovačkom društvu, odnosno drugoj pravnoj osobi koja obavlja zdravstvenu djelatnost ili kod drugog liječnika koji obavlja privatnu praksu, mora o odluci izvijestiti svog nadređenog, odnosno poslodavca.