U fokusu

nikad više!

Svijet obilježio Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Svijet obilježio Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma ustanovljen je u znak sjećanja na žrtve Kristalne noći. Nasilje koje se dogodilo na njemačkim ulicama i trgovima 9. studenog 1938. označilo je početak državno organiziranog, pravno legitimiranog i javno podržavanog progona Židova i Židovki, ali i svih drugačijih, a završen je ubojstvom šest milijuna nedužnih muškaraca, žena i djece. 

Kristalna noć smatra se simboličkim početkom sistemskog iskorjenjivanja židovskog naroda koji je počeo diskriminacijom i isključivanjem njemačkih Židova/ki još 1933. godine i naposljetku doveo do ubojstva milijuna Židova/ki i tzv. “neprijatelja/ica njemačke države”: lgbt osoba, kriminalaca/ki i “asocijalnih” ljudi, članova različitih religijskih zajednica, osoba s mentalnim tegobama, političkih “prestupnika/ica” poput komunista/kinja i socijalista/kinja, španjolskih republikanskih izbjeglica, manjina poput Roma/kinja i ostalih.

Od 1995. godine UN predvodi godišnju kampanju i obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma s ciljem prisjećanja na žrtve progona u Kristalnoj noći i žrtava holokausta i fašizma tijekom povijesti, ali i fokusom na suvremene probleme rasizma, antisemitizma, desničarskog ekstremizma i neofašizma. 

U Zagrebu su simboličkom šetnjom od Trga žrtava fašizma do Trga bana Jelačića u Zagrebu, članovi i članice Antifašističke lige Hrvatske i inicijative Svi mi za Hrvatsku svih također obilježili 76. godišnjicu Kristalne noći i Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Tom su prilikom pozvali vlast i javnost da osude brojne manifestacije netolerancije, mržnje i sveopću diskriminaciju u društvu.