U fokusu

Tražimo da se oštro osudi svaki poziv na nasilje i silovanje

Svjedočimo eskalaciji nasilja prema onima koje u našem društvu smatraju drugima i drugačijima

Svjedočimo eskalaciji nasilja prema onima koje u našem društvu smatraju drugima i drugačijima

Facebook

Grupa Dinamovih navijača jučer je u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu snimljena držeći transparent s natpisom “Jebat ćemo srpske žene i djecu.”

Fotografija je objavljena na Facebook profilu fotografa Nikole Šolića uz komentar: “Kustošijanska – čudne poruke uz pjesmu ‘ubi, ubi’ ‘purgerske’ mladeži”, “‘Purgeri’? – dno dna” i “Zagreb – Kustošija – i pjevaju ‘ubi , ubi, ubi’ … ni manje ni više ‘Srbina, Srbinnaaa’ – blago nam se”.

Unutar degutantne poruke transparenta koji je skupina navijača razvukla, slovo U također je zamijenjeno ustaškim simbolom.

Osudu spram navedenog čina izrazila je i Inicijativa “Pravda za djevojčice”:

“Svjedočimo eskalaciji nasilja prema onima koje u našem društvu smatraju “drugima i drugačijima”, jer su druge nacionalnosti, boje kože ili seksualne orijentacija. Danas smo vidjeli kako je silovanje žena i djece, kao i u ratovima, oružje za ponižavanje onog druge nacionalnosti i/ili pripadnosti.

Od grafita s ustaškim U, do nasilja na granicama, do spaljivanja lutke homoseksualnog para s djecom, do poziva na silovanje “srpskih žena i djece”.

Tražimo reakciju nadležnih, tražimo kazneno sankcioniranje onih koji su odgovorni za ovaj čin. Tražimo da se oštro osudi svaki poziv na nasilje i silovanje. 

Zakazali smo u obrazovnom sustavu, u policiji i pravosuđu, u medijima kada u društvu imamo one koji su spremni izreći ovakve prijetnje.”, navode iz Inicijative.

Prema poznatim informacijama, zagrebačka policija zasad je privela četiri osobe koje se dovodi u vezu s navedenim incidentom.