U fokusu

približava se parlamentarno glasanje

Tajvan bi mogao postati prva azijska zemlja s bračnom jednakošću

Tajvan bi mogao postati prva azijska zemlja s bračnom jednakošću

Twitter/PhelimKine

Približava se parlamentarno glasanje o istospolnim brakovima te su nade za Tajvan čvrste.

Tajvan je jedna od naprednijih azijskih zemalja u pružanju prava LGBT zajednicama te u (ograničenom) priznavanju istospolnih veza.

Donositelji zakona nadaju se otići korak dalje o problemima nejednakosti nakon što je prošli mjesec vladajuća politička stranka (Democratic Progressive Party) iznijela prijedlog o legalizaciji istospolnih brakova.

U prijedlogu stoji izmjena definicije braka koja bi ga umjesto zajednicom između ‘muškarca i žene’ nazivala zajednicom između dvoje ljudi.

Kako se odluka Parlamenta bliži, prisutna je nada da će prijedlog proći te da će Tajvan postati prva azijska zemlja koja će zakonom dozvoliti istospolne brakove. Tsai Ing-wen, predsjednik Tajvana i član DPP-a već je izrazio svoju potporu bračnoj jednakosti.

Yu Mei-nu, podnositeljica prijedloga i donositeljica zakona u DPP-u, izjavila je: “Ovo je velik korak za povijest ljudskih prava. Ako Tajvan prihvati prijedlog zakona, postat će primjer za ostale zemlje Azije”.

Prethodno je rekla: “Mnoge lokalne vlasti prihvaćaju registraciju istospolnih zajednica, ali takve izvršne mjere ne legaliziraju prava u potpunosti. Mnogi se pitaju zašto podnešeni amandmani o tom pitanju, a odgovor je taj da su detalji ovdje vrlo važni i zaista se trudimo pokriti sve aspekte. Sada želimo uvesti općeniti dodatak, taj da će i gej i heteroseksualne zajednice imati pravo uživati sve dobrobiti braka, uključujući skrbništvo nad djecom i nediskriminaciju pri posvajanju. Javlja se i potreba za zakonom o partnerstvu koja bi se jednako primjenjivala i na gej i na heteroseksualne zajednice”.

Postoji slabiji otpor prema donošenju spomenutog zakona, prvenstveno od strane fundamentalističkih crkvenih grupa inspiriranih Zapadom, koje imaju nešto utjecaja u regiji.

Savez anti-LGBT religijskih grupa za obiteljsku ljubav Tajvana najavili su svoje proteste protiv promjene zakona.

Vođa Saveza, Chang Shou-yi, bijesni: “Gej aktivisti žele biti prihvaćeni od strane društva, ali zašto bi zato morali mijenjati instituciju tradicionalnog braka, koja je prisutna tisućama godina”?

Prevela i prilagodila Sonja Novoselić