U fokusu

6. srpnja u 10 sati

“Tiha misa” u Osijeku

„Tiha misa“ je grupna umjetnička intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić Fridrih.

Foto: Promo

Udruga Adela u subotu, 6. srpnja organizira “Tihu misu” ispred osječke konkatedrale sv. Petra i Pavla u 10 sati. Performans će se održati paralelno s molitvom muškaraca iz organizacije “Muževni budite”. Oni mole za postavljanje muškarca za duhovnog autoriteta u obitelji, čednost u odijevanju i ponašanju, život u predbračnoj čistoći, prestanak pobačaja, za obraćenje i jedinstvo hrvatskog naroda i sl. Javne molitve se održavaju u 14 gradova diljem Hrvatske.

Performans “Tiha misa” reakcija je na intenzivnu normalizaciju patrijarhalnog, militarističkog i tradicionalističkog diskursa u društvu. Kao i na zloupotrebu molitve u političke svrhe od strane skupine muškaraca diljem Hrvatske, pa tako i u Osijeku. Svi/e koji/e se žele priključiti performansu i pružiti otpor su dobro došli/e. Potrebno se odjenuti u crno i doći s crvenom ružom u ruci. Crno je simbol negacije svih opresija i žaljenja za svakom žrtvom femicida, a ruža je simbol nenasilnog otpora.

Temeljna ideja ovog performansa jest pružiti otpor tako da se iznimno dobro čuje za što ti muškarci zapravo mole. Kad traže da postanu duhovni autoriteti u obitelji, ostaje nejasno što bi činili sa ženama koje se tim ne slažu. Koji je njihov način ili ideja da natjeraju žene da oni postanu duhovni ili ini autoriteti? Okupljeni muškarci, nesigurni u stanje patrijarhata, govore o tome kako trebaju „preuzeti odgovornosti“ u svojim obiteljima. To smatraju rješenjem niza problema, a između ostalog i pobačaja. Udruga Adela smatra da to jasno govori o namjeri kontroliranja prava žene da odlučuje o svom tijelu. Odnosno, prava na izbor.

Patrijarhalno nasljeđe molitelja

Femicid je u porastu, a muškarci ispred osječke konkatedrale mole za patrijarhat kojemu je narativ strogo hijerarhijski. A posljedično nas dovodi i do povećanog broja fatalnih ishoda obiteljskog i partnerskog nasilja.

“Kao zagovarateljice građanskog i demokratskog društva nemamo luksuz ignorirati ovu zloupotrebu molitve i mirovnog narativa u političke svrhe zazivanja veće vlasti glavara obitelji čime ovi muškarci propagiraju arhaične vrijednosti koje su u temelju svih oblika nasilja, nad ženama, manjinskim skupinama, prirodom. Naš je stav da nam ne trebaju snažnije uloge muškaraca u obiteljima, već nam treba demokratično i egalitarno društvo. A do njega ćemo doći snažnijim zalaganjem za prevenciju porasta broja femicida te zalaganjem u uvjeravanje ovih i ovima sličnih muškarca da nisu bogomdani za podređivanje žena“, poručuju iz Udruge Adela.

Ako se vrijeme molitve pomakne, pomaknut će se i performans. O svemu ćete biti obaviješteni na društvenim mrežama Udruge Adela. Također, umjetnica Arijana Lekić Fridrih dala je dopuštenje za izvođenje performansa.

*Udruga Adela se ograđuje od svih potencijalnih ekscesa. U njihovoj organizaciji je samo performans “Tiha misa”.