U fokusu

najnovija kontroverza u Americi

Transrodni učenici moći će odabrati toalet

Transrodni učenici moći će odabrati toalet

Američka vlada poručila je da se u američkim javnim školama transrodnim učenicima i učenicama mora omogućiti da koriste toalete za žene ili za muškarce, ovisno o njihovim željama. Time su izazvali ljutnju republikanaca koji su počeli upozoravati da će tako muškarci koji se identificiraju kao žene uznemiravati žene i djevojčice na toaletima. 

Konzervativci su se usprotivili tim neobvezujućim smjernicama za škole koje su postale najnovija kontroverzi u raspravi o pravima homoseksualaca i transrodnih osoba u Americi. Državni odvjetnik Teksasa Ken Paxton rekao da se taj nalog mora osporiti, poručivši predsjedniku Baracku Obami da ga očekuje nova pravna bitka. “Ako predsjednik Obama misli da može prisiliti teksaške škole da dopuste da muškarci imaju slobodan pristup djevojčicama u zahodima bolje mu je da se pripremi za još jednu pravnu borbu”, rekao je Paxton.  

I zamjenik guvernera Teksasa, Dan Patrick naglasio je da takva odredba nije sigurna za žene. “Ne smijemo dozvoliti muškarcima da koriste ženske toalete. Ja zasigurno ne bih volio da muškarac ide u toalet ili svlačionicu s mojom majkom, ženom, kćeri ili unukom.” 

I ostale “republikanske” države pozvale su škole da zanemare tu direktivu te su optužile vladu da prekoračuje svoje ovlasti. Guverner Sjeverne Karoline Pat McCrory pozvao je savezne sudove i američki Kongres da se umiješaju u ovu odredbu.

Toj “opsesiji” time gdje će transrodne osobe ići na zahod, narugao se kongresmen Alan Grayson nazvavši je glupom i besmislenom. Također, dodao je da ako republikanci zaista žele raspravljati o ženskim pravima da treba raspravljati o razlici u plaćama. Uz to pokazao je prisutnima i plakat djevojčice i dječaka iz crtanog filma na kojem gledaju u vlastita obilježja i izgovaraju: “Oh! To objašnjava razlike u našim plaćama!”