U fokusu

Povodom premijere filma "Sestre"

Trgovanje ljudima-zločin koji ljude pretvara u robu

Sinoć je, u punoj dvorani Muzeja za suvremenu umjetnost, u organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, održana svečana premijera filma “Sestre” redatelja Vladimira Paskaljevića i producentice Bojane Maljević. Film je baziran na stvarnim događajima, a snimljen je u cilju podizanja  svijesti javnosti o problemu trgovanja ljudima. Trgovanje ljudima je jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava i povrede dostojanstva i integriteta svake osobe, radi stvaranja ilegalnog profita od kojeg nije izuzeta niti jedna država na svijetu.

Trgovanje ljudima-zločin koji ljude pretvara u robu

Sinoć je, u punoj dvorani Muzeja za suvremenu umjetnost, u organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, održana svečana premijera filma “Sestre” redatelja Vladimira Paskaljevića i producentice Bojane Maljević.

Film je baziran na stvarnim događajima, a snimljen je u cilju podizanja  svijesti javnosti o problemu trgovanja ljudima. “Sestre” su snimljene u produkciji Monte Royal Pictures, a uz podršku Europske unije, Vlade Republike Srbije i IOM-a (Internacional Organization for Migration). Film je osvojio brojne nagrade, od kojih i najprestižnije za tri glavne uloge : Ljubomir Bandović – Grand Prix “Naisa” za ulogu Tadije; Ivana Vuković – Carica Teodora za glavnu žensku ulogu Marije i Anan Mandić – nagrada za najbolju epizodnu ulogu Saške, na glumačkom festivalu u Nišu. Također, film je i nositelj posebne zahvalnice  UNODC-a (United Nations Office on Drugs and Crime) za podršku u borbi protiv trgovine ljudima.

Trgovanje ljudima je jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava i povrede dostojanstva i integriteta svake osobe, radi stvaranja ilegalnog profita od kojeg nije izuzeta niti jedna država na svijetu.

Žrtvama se njihova ljudska prava krše na slijedeće načine: ograničava im se sloboda kretanja, onemogućuje slobodan izbor, onemogućuje im se kontaktiranje s obitelji i poznanicima, izolira te ih se na različite načine iskorištava. Upravo zbog činjenice da žrtve trgovanja ljudima ne mogu odlučiti o vlastitoj budućnosti i da je njihovo pravo na život zapravo u rukama nekog drugog – trgovca ljudima, baš kao i u robovlasničkom društvu, trgovanje ljudima se često naziva i modernim ropstvom. Procjenjuje se da je na globalnoj razini oko 4 milijuna žrtava godišnje, a godišnja dobit od trgovanja ljudima veća je od 12 milijardi američkih dolara.

Uzroci trgovanja ljudima su različiti: od lošeg ekonomskog i gospodarskog stanja u pojedinim državama (egzistencija bez perspektive) do nejednakosti žena i muškaraca uzrokovanih negativnim tradicijskim trendovima.

Kako na globalnoj razini, tako i na području Republike Hrvatske, statistički najveći je broj žrtava ženskog spola u cilju seksualnog iskorištavanja (70-75%). Ipak, zabilježen je i porast žrtava muškog spola u cilju radnog iskorištavanja.

Ostali oblici iskorištavanja žrtava trgovanja ljudima mogu biti ilegalno presađivanje organa i prosjačenje gdje su najčešće žrtve djeca. Također, osim navedenih oblika način iskorištavanja žrtava mogu biti i ilegalna posvojenja i sklapanje maloljetničkih brakova.  Vezano uz zabilježene trendove, Republika Hrvatska je bila pretežno tranzitna država, međutim u zadnje 3-4 godine sve više postaje država porijekla žrtava trgovanja ljudima te država destinacije – naročito za žrtve iz regije.

Na temelju statističkih podataka koji se u Republici Hrvatskoj vode od 2002. godine, u našoj je zemlji identificirano ukupno 105 žrtava. Od navedenog broja 14 ih je identificirano u 2011. godini. U zadnje 3-4 godine žrtve su uglavnom državljani/ke Republike Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Prije početka prikazivanja filma, goste, koji su zaista došli u zavidnom broju, pozdravila je Bojana Gregorić Vejzović i ukazala na potrebu osvještavanja problema trgovine ljudima. Uzvanike je pozdravio i Luka Mađerić, v.d. ravnatelj Vladinog ureda za ljudska prava. Mađerić naglašava kako veliki odaziv na premijeru, pokazuje koliko je trgovanje ljudima zlo. Producentica Bojana Maljević je, kao uvod u film, zahvalila Uredu za ljudska prava na organizaciji promocije. Upozorila je na emotivno teške scene u filmu i predstavila “Plavo Srce”, simbol borbe protiv traffickinga.

Nakon filma , publici se još jednom zahvalila, zajedno sa glumicama Anom Mandić, Milenom Predić i Ljubomirom Bandovićem.