U fokusu

U prvoj polovici 2016. u Italiju je stiglo 3.600 žena

Trgovina ženama iz Nigerije u Italiju dosegla kriznu razinu

Trgovina ženama iz Nigerije u Italiju dosegla kriznu razinu

Prema UN – u 80% žena koje su došle iz Nigerije brodom u Italiju u prvoj polovici ove godine, bit će primorane na prostituciju. 

UN upozorava da je trgovina ženama iz Nigerije, preko Libije u Italiju dosegla kriznu razinu. Trgovci koriste izbjegličku krizu te u centrima za prijem ostavljaju žene koje kasnije prebacuju u Italiju i prisiljavaju na prostituciju diljem Europe. Oko 3.600 žena stiglo je u Italiju u prvoj polovici ove godine, što je gotovo dvostruko više nego li u istom razdoblju prošle godine. 

“Naši pokazatelji govore da je većina tih žena dovedena s namjerom seksualnog iskorištavanja. Došlo je do značajnog porasta mreža trgovine ženama u svrhu seksualnog iskorištavanja te one dovode sve mlađe i mlađe djevojke iz Nigerije. Većina njih su već bile podvrnute ozbiljnom seksualnom iskorištavanju na putu ka Italiji, a mnoge su i u Libiji bile prisiljene na prostituciju”, kazala je Simona Moscarelli iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Iako je trgovina ženama iz Nigerije u Italiju aktivna već tri desetljeća, bilježi se značajno povećanje zbog izbjegličke krize koju trgovci koriste kako bi lakše prebacili žene. U 2014. godini na brodovima je stiglo 1.500 žena iz Nigerije, a 2015. ta je brojka bitno povećana – na 5.633. S obzirom na to da je ove godine u prvih šest mjeseci došlo gotovo četiri tisuće žena, IOM očekuje da će sveukupni broj ove godine biti još veći. 

Moscarelli upozorava da trenutna praksa da se žene iz Nigerije smješta u prihvatne centre za izbjeglice ide na ruku trgovcima te da te žene nakon nekog vremena jednostavno nestanu. “Prihvatni centri nisu dobra mjesta za te žene. Samo prošli tjedan je šest djevojaka nestalo iz centra na Siciliji, stavljene su u auto i odvezene”, dodala je. 

Uz to, napominje da žene koje dolaze iz Nigerije u Italiju treba odmah identificirati i tretirati kao vrlo vjerojatne žrtve trgovine ljudima. Umjesto da ih se drži u prihvatilištima, trebala bi postojati posebna skloništa u kojima će one dobiti podršku i zaštitu. Samo tako, smatra Moscarelli, može se razbiti lanac seksualne eksploatacije. 

Salvatore Vella, zamjenik glavnog tužioca u Agrigentu na Siciliji,vodio je prvu značajnu istragu trgovine ženama iz Nigerije u Italiju 2014. godine. I on je naglasio da se prihvatni centri sve više koriste kao mjesta na kojima trgovci skupljaju žene s ciljem seksualne eksploatacije. Žene iz Nigerije pri odlasku dobivaju telefon, koji koriste da bi informirale kontakt u Italiji da su stigle u zemlju i gdje su smještene. 

“Trgovci dolaze u centre i skupljaju žene. Kao da idu kupiti namirnice. Ove su žene tretirane kao objekt trgovine, svrha ih je kupiti, iskorištavati i preprodati. U tim uvjetima prihvatni centri djeluju kao neko vrste skladišta u kojima se te djevojke privremeno drži. Trgovci sačekaju da žena dobije dozvolu boravka ili izbjeglički status i zatim je jednostavno pokupe”, kazao je Vella. 

Mnoge žene iz Nigerije dolaze u Italiju s dugovima oko 40.000 funti za njihovo putovanje u Italiju, gdje se nadaju da će dobiti posao i stvoriti bolji život. Kad shvate da se to neće dogoditi, uvjerava ih se da će se strašne stvari dogoditi njihovim obiteljima ako ne isplate svoj dug. One su tada prisiljene na prostituciju na ulicama i bordelima diljem Europe.