U fokusu

rušenje stereotipa

Trkači i trkačice svih su veličina i oblika – vrijeme je da to priznaju i naslovnice sportskih časopisa!

Trkači i trkačice svih su veličina i oblika – vrijeme je da to priznaju i naslovnice sportskih časopisa!

TODAY.com

Žensko trčanje, časopis posvećen fitnessu, došao je u fokus šire javnosti kada je na naslovnicu stavio ‘plus-size’ manekenku Ericu Schenk.

Glavna urednica Jessica Sebor rekla je za TODAY.com kako je jedna od tema tog izdanja upravo činjenica da popularni atletski brandovi šire svoju ponudu i proizvode trkaču odjeću u različitim veličinama, a Schenk, koja je također i trkačica, bila je savršen odabir.

 “Fotografirali smo ju za tu reportažu pa smo pomislili da bismo je mogli staviti i na naslovnicu” rekla je Sebor.

Također je dodala kako je veoma važno da čitatelji/ce uvide kako nisu svi trkači/ce mršavi/e – i nema potrebe da budu.

 “Postoji stereotip prema kojem su svi trkači/ce mršavi/e, a to naprosto nije tako. Trkači/ce su svih oblika i veličina. Pogledajte završnu liniju bilo koje utrke, od pet kilometara do maratona, i uvjerite se sami. Nama je bilo važno proslaviti tu činjenicu”, kazala je Sebor.

 “Mislim da svaka žena ponekad prebire po polici sa časopisima i osjeća da slike na naslovnicama ne odražavaju ono kako ona sebe vidi. Željeli smo da se naši/e čitatelji/ce prepoznaju u našoj naslovnici”, istaknula je.

Čitateljstvo časopisa je naprosto oduševljeno. Jedna žena napisala je na Twitteru: “Zamalo sam zaplakala kad sam otvorila inbox i vidjela deblju djevojku, kakva sam i sama, na naslovnici”.

Schenk, kojoj je 18 godina, trči već čitavo desetljeće. U novom broju koji izlazi 21. srpnja, model s njujorškom adresom kaže da trči kako bi ‘razbistrila glavu i razmišljala’ te da najradije trči u Central Parku.