U fokusu

Pravda za Ozgecan Aslan

Trojica muškaraca u Turskoj osuđena na doživotnu kaznu za ubojstvo mlade djevojke

Trojica muškaraca u Turskoj osuđena na doživotnu kaznu za ubojstvo mlade djevojke

Trojica muškaraca optuženih za ubojstvo mlade Turkinje nakon što se odupirala njihovim pokušajima silovanja u minibusu osuđeni su prošlog tjedna na kaznu doživotnog zatvora, bez mogućnosti oslobođenja.

Ubojstvo 20-godišnje Ozgecan Aslan u veljači prošle godine šokiralo je čitavu zemlju, uzrokujući javne prosvjede i pozivajući predsjednika Tayyipa Erdogana da proglasi nasilje nad ženama “krvavom ranom” zemlje.

Odvjetnik Aslanine obitelji, Efkan Bolac, poručio je kako će ova presuda služiti kao presedan u zemlji u kojoj se sudove optužuje da su preblagi prema muškarcima koji ubijaju žene. “Javni je pritisak doveo do ove odluke. Nadam se da će optužba postaviti primjer za sve slične sudske slučajeve”, naveo je.

Medijski izvještaji turske novinarske organizacije Bianet iznose podatke o gotovo 300 žena ubijenih u Turskoj 2014. godine, obično od strane njihovih supruga, partnera ili drugih članova obitelji, što je porast broja ubijenih žena od 31 posto u odnosu na godinu prije. Također navode kako je 9 posto ubijenih ranije prijavilo zlostavljača tražeći zabranu prilaska, a trećina žrtava silovanja su bile u dobi između 12 i 17 godina.

Tužitelj je rekao kako je Aslan bila na putu kući u minibusu u provinciji Mersin kada ju je jedan od muškaraca, 26-godišnji Ahmet Suphi Altindöke, pokušao silovati. Nakon što ga je napala sa suzavcem, Suphi ju je napao nožem i pretukao je na smrt, nakon čega su mu vlastiti otac i prijatelj pomogli da se riješe njenog tijela, tako što su ga zapalili i bacili u rijeku. Sudski dokumenti navode da su joj, osim toga, i odrezali ruke.

Ovaj je slučaj potaknuo brojne prosvjede diljem zemlje, kao i na društvenim mrežama, gdje su žene, koristeći hashtag #sendeanlat (ispričaj svoju priču, op. prev.), navodile vlastita iskustva nasilja, zastrašivanja i zlostavljanja, kao i taktike kojima su prisiljene služiti se kako bi se zaštitile, poput nošenja vjenčanog prstena, iako nisu udane ili silaženjem s busa ranije kako ne bi bile zadnje putnice. Više od 450 tisuća tweetova je podijeljeno preko ovog hastaga.

{slika}

Velike su prosvjedne povorke prolazile kroz brojne turske gradove, uključujući Istambul i Ankaru, gdje su tisuće žena i muškaraca u crnom prolazili ulicama protestirajući za Aslan i izvikavajući slogane poput “nikada nećeš hodati sama”. Također, stotine je žena prisustvovalo njenom pogrebu u Mersinu.