U fokusu

jednako nasljeđivanje je pravo, a ne privilegija

Tunižanke marširale za jednako pravo na nasljedstvo

Tunižanke marširale za jednako pravo na nasljedstvo

Equality Now/Twitter

Ove subote, više od 1 000 prosvjednica, ali i nemali broj prosvjednika, izašlo je na ulice Tunisa kako bi zahtijevali/e jednako pravo žena na nasljeđivanje imovine.

Iako je Tunis često moguće smatrati zemljom pionirkom u pogledu emancipacije i poboljšanja stanja ženskih prava na sjeveru Afrike, ona i dalje zaostaje za standardom kakav zahtijevaju mnogi/e njezini stanovnici/e, što je postalo očito i izlaskom mnogih na subotnji prosvjed.

Iako su jednaka prava muškaraca i žena garantirana Ustavom prihvaćenim još 2011. godine čiji Članak 21. kaže da “svi/e građani/ke, bili/e muškarci ili žene, imaju jednaka prava i dužnosti, a kao takvi su jednaki pred zakonom bez ikakve diskriminacije.”, situacija u praksi u mnogim je slučajevima daleko od one definirane Ustavom.

Pod sloganom “Nasljeđivanje je pravo, a ne privilegija.”, prosvjednici/e su stoga iskazali svoje nezadovoljstvo i dalje prisutnim shvaćanjem da žena zaslužuje tek polovicu nasljedstva koje zaslužuje muškarac koje proizlazi iz Šerijata.

Učesnica prosvjeda, Rahma Jawadi, predsjednica organizacije stanovnica ruralnih područja na sjeverozapadu Tunisa, ovom je prigodom izjavila da bi izjednačavanje muškog i ženskog prava na nasljedstvo uvelike doprinijelo osamostaljenju žena iz razloga što bi u većoj mjeri “mogle obrađivati vlastitu zemlju i ostvariti vlatiti prihod.”

Predsjednica Tuniskog ženskog demokratskog saveza, Monia Ben Jemia, izjavila je kako smatra da “činjenica da se o ovom problemu uopće govori već znači da su žene dobile bitku.”

Zahtjevi prosvjednika/ca bit će razmotreni od strane Odbora za procjenu individualnih sloboda (koji je oformljen posebno za ovu svrhu) te će prvi rezultati razmatranja biti poznati u lipnju.