U fokusu

vaš seksizam nije smiješan

Turistički letci koji bi se mogli zvati – Hello, ovdje seksizam!

Turistički letci koji bi se mogli zvati – Hello, ovdje seksizam!

Facebook

Turistički letci kojima se uz gastroponudu i lokacije vrijedne posjećivanja promovira i seksizam te nasilje najnoviji su primjerak ‘humora’ na hrvatski način.

U proteklih nekoliko sati  na društvenim mrežama sve veći broj ljudi pokušava doznati je li letak koji s jedne strane ima plan grada Zagreba, a s druge upute za turiste i turistkinje o čarima seksizma na hrvatski način fotomontaža ili stvarnost.

No, nažalost, kako to obično biva u Hrvatskoj, čini se da su u pravu oni i one koji letak nisu doživjele kao fotomontažu. Stvarnost nam je već toliko bizarna da nam fotomontaže ni ne trebaju.

Na letku tako, između ostalog piše kako na hrvatskom jeziku izgovoriti “Skini se, neću ti ništa” i to ovako:

“Take your clothes off, I won’t hurt you”=”Skin-ee seh, neh-choo tea neesh-tah”.

A možda ako ne pristane joj možete reći i da je ‘luda kuja’  jer je i to navedeno na letku i to ovako:

“Crazy bitch” = “Loo – dah koo – ya”

A ako sve to neki odvratnjaković radi ‘vašoj curi’ koja, eto, ne zna govoriti sama u svoje ime pa sva sreća da ste vi tu da se za nju otimate, onda svojem bratu po patrijarhatu samo nabacite: “Dont hit on my girl” = “Neh – barr -ee mee tsoo – roo”.

{slika}

Kako je navedeno na ugostitelj.hr, ‘jedinstvenu kartu Zagreba’ kreirala je tvrtka Darrer d.o.o., a karta se može nabaviti u informativnim centrima Turističke zajednice grada Zagreba, u svim poznatijim hotelima u Zagrebu, na transportnim punktovima, kao što su zračna luka, autobusni i glavni kolodvor, te unutar vozila taxi službe.

Sudeći prema fotografijama na Facebook stranici Hello Zagreb, turističke karte dostupne su i za druge gradove u Hrvatskoj (Opatija, Rovinj, Pula, Poreč, Split, Dubrovnik, Šibenik, Zadar).

{slika}

S obzirom na navode kako se letci dijele i putem Turističke  zajednice grada Zagreba, tražile smo i njihov komentar, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Turistička zajednica grada Zagreba nije sudjelovala u izradi ovog letka i smatramo da njegov sadržaj nije primjeren. Izdavačima letaka o Zagrebu pružamo mogućnost objave letaka u PDF formatu i na našim web stranicama, no letak Hello Zagreb koji je objavljen na našim web stranicama ne sadrži uvredljivi sadržaj.”

Dok čekamo komentar i odgovor na službeni upit Hello Zagreba i tvrtke koja je kreirala letak, primijetile smo da su već stigle nekakve reakcije. Naime, s Facebook stranice Hello Zagreb maknuta je fotografija na kojoj se vidi da se rječnik nalazi unutra. 

Uskoro više