U fokusu

Mellisa Fleming:

‘Turska u tri dana primila više izbjeglica nego Europa u posljednje tri godine’

‘Turska u tri dana primila više izbjeglica nego Europa u posljednje tri godine’

Glasnogovornica Visokog povjerenika za izbjeglice pri UN-u, Melissa Fleming, otkrila je da je “Turska dobila 138.000 izbjeglica u tri dana, što je ekvivalent za ono što je primila  Europa tijekom protekle tri godine,” izvještava Anadolu Agency.

Tijekom konferencije za novinare u Ženevi, Fleming je pozvala međunarodnu zajednicu da daje više pomoći Turskoj, u koju je do sada stiglo milijun i pol sirijskih izbjeglica, od kojih je 800.000 registrirano u Povjerenstvu za izbjeglice. Rekla je kako veliki broj sirijskih izbjeglica bježi pred islamističkim terorističkim napadima, te da u dugim redovima čekaju na graničnim prijelazima za ulazak u Tursku.

Također, Fleming je naglasila da Komisija šalje humanitarnu pomoć u Tursku za oko 200.000 izbjeglica, objašnjavajući da građana u Ain al-Arabu, na kurdskom jeziku poznatom kao Kobane, gotovo više niti ne postoji nakon što je većina ljudi napustila svoje domove.

Još jedan glasnogovornik Visokog povjerenika za ljudska prava pri UN-u, Rupert Colville, dodao je da je islamska država “preuzela kontrolu nad više od 100 sela u istom području Ain al-Arab” te je izrazio “strah da bi cijeli grad mogao pasti, obzirom da  islamska država kontrolira vodene resurse koji snabdjevaju grad “.

Treba napomenuti da je islamska država pokrenula iznenadni napad na sela u okolici Ain al-Arab 19. rujna, što znači da je ta organizacija sada u mogućnosti kontrolirati sva okolna sela i nametnuti opsade na grad s četiri strane nakon povlačenja kurdskih snaga iz tog područja. Ova prijetnja je ono što je uzrokovalo raseljavanje većine Ain al-Arab populacije.