U fokusu

ERDOGAN PREDSTAVIO 'PAKET DEMOKRTIZACIJE'

Turska ukida zabranu nošenja marame zaposlenima u državnim institucijama

Turska ukida zabranu nošenja marame zaposlenima u državnim institucijama

chrisschuepp from Wikipedia

Turski premijer Recep Taygip Erdogan najavio je političke reforme tzv. ‘paket demokratizacije’, uključujući i ukidanje zabrane nošenja marama ženama zaposlenima u državnim institucijama, javlja globalpost. 

Mijenjamo Pravilnik o odijevanju i ukidamo zabranu nošenja marame u državnim institucijama. Pravilnik o odijevanju zaposlenika državnih institucija sadržavao je ograničavajuće odredbe za žene i muškarce. Ta ograničavanja su kršila prava rada, slobode vjere i savjesti, bila su diskriminirajućeg sadržaja”, rekao je Erdogan.

Ovim ‘paketom demokratizacije’ Turska će tako odobriti i obrazovanje na stranim jezicima u privatnim školama, političkim strankama odobriti predizbornu promidžbu na različitim jezicima i dijalektima, što ranije nije bio slučaj, te odobriti kandidaturu na izborima svim građanima i građankama s pravom glasa.

Novom političkom reformom predviđa se i više slobode prilikom javnih okupljanja. Tako će prosvjednicima biti omogućeno da se, umjesto dosadašnjih nekoliko sati, tijekom prosvjeda na mjestu okupljanja zadrže sve do večernjih sati.

Također, pooštrit će se kazne za one koji budu sprječavali pripadnike/ce bilo koje vjerske skupine u obavljanju svojih obreda, čime će značajno biti ojačane vjerske slobode.

U okviru ‘paketa demokratizacije’ povećat ćemo kazne za zločine iz netrpeljivosti, krivična djela počinjena zbog nečijeg jezika, nacionalnosti, boje kože, spola, političkih stavova, filozofskih ili vjerskih uvjerenje”, kazao je Erdogan, te dodao “paket demokratizacije’ koji predstavljamo nije prvi set reformi, a neće biti ni posljednji.”