U fokusu

PROSLAVA USPJEHA HDP-a

Turske feministkinje za Libelu: Protiv AKP-ova režima i dominacije muškaraca u politici

Turske feministkinje za Libelu: Protiv AKP-ova režima i dominacije muškaraca u politici

Prvi izborni neuspjeh predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) i veliki uspjeh prokurdske ljevičarske Narodne demokratske stranke (HDP), koja je prešla prag od 10 posto i s 13 posto glasova ušla u parlament, proslavile su i turske feministkinje na velikom skupu u Istanbulu. One već godinama upozoravaju koliko je AKP opasan za prava žena u Turskoj, a na ovim su izborima odlučile sudjelovati u predizbornoj kampanji HDP-a te se i na taj način aktivno uključiti u borbu protiv Erdoganova režima.

“Feministički pokret iznimno je živ i aktivan u Turskoj u posljednjih deset godina. Vladavina AKP-a utječe na život žena u svim aspektima. Porast muškog nasilja nad ženama, visoka stopa ubojstava žena od strane muškaraca, nesigurnost u svijetu rada, konzervativne heteroseksističke obiteljske politike koje ‘guraju’ ženu u obiteljsku zajednicu, naglašavana uloga majčinstva, nastojanja da se zabrani pobačaj, i tako dalje – sve ovo potaknulo je feministkinje da se aktivno uključe u politiku kako bi reagirale i djelovale protiv AKP-a”, rekla je za Libelu Cemre Baytok, članica Socijalističkog feminističkog kolektiva (SFK) koji je aktivan u nekoliko turskih gradova, a u Istanbulu je dijelom krovne feminističke organizacije Istanbulskog feminističkog kolektiva.

{slika}

Nekoliko je razloga zbog kojih su feministkinje pružile HDP-u, koji je u svojoj političkoj platformi obuhvatio i prava žena, LGBT prava te prava manjina. “Prvo, željele smo da AKP doživi poraz na ovim izborima, a HDP ima najegalitarniju rodnu perspektivu od svih stranaka koje su sudjelovale na izborima”, objašnjava poziciju feminističkog pokreta Baytok. Naime, jedna od karakteristika HDP-a je i promicanje rodne ravnopravnosti, koje se manifestira i kroz dvojno predsjedništvo stranke. Na čelu stranke su žena i muškarac, Figen Yukseldag i Selahattin Demirtas, a od 80 zastupničkih mjesta koliko je dobio HDP u turskom parlamentu, 39,24% mjesta čine žene. To je bio jedan od bitnih razloga za pružanje podrške s feminističke strane.

{slika}

“Drugo, i još važnije, kao dio političke opozicije Erdoganu, smatramo da je AKP uništio demokraciju u Turskoj, u kojoj se sve više i više priznaje samo jedan identitet – muškarac Turčin koji je sunitski musliman, oženjen i s konzervativnim stajalištima – što nasilno isključuje sve ostale, svu različitost identiteta koja postoji u Turskoj”, HDP, s druge strane, daje nadu u mogućnost ‘zajedničkog života’ unatoč razlikama te predstavlja pravu alternativu i odgovor na Erdoganov autoritarni režim”, kaže nam Cemre Baytok i dodaje da su vjerovale kako HDP predstavlja tu alternativu zato što je stranka otpočetka najavila da joj je cilj “boriti se protiv jednoumnog neoliberalnog neokonzervativnog sustava”.

{slika}

Osim usmjerenosti na borbu protiv patrijarhata, a time i protiv Erdoganovih neokonzervativnih politika, Socijalistički feministički kolektiv politički je aktivan i što se tiče kurdsko – turskih odnosa te podržava mirovne procese započete 2013. godine između Turske te Kurdistanske radničke partije (PKK). Iako postoji realna opasnost da se Erdogan osveti HDP-u za uspjeh na izborima upravo prekidanjem mirovnih procesa, SFK smatra da je i za ovu problematiku HDP-ov ulazak u parlament izrazito bitan.

“HDP je glavna stranka što se tiče mirovnih procesa s kurdskim pokretom. Kao feministkinje, smatramo da mir ne može biti održan bez predstavljenosti glavne stranke u parlamentu samo zbog izrazito nedemokratski visokog praga za ulazak u parlament. Turska je jedinstvena po svom vrlo visokom pragu od 10% za ulazak u parlament i činjenica da je HDP prešao taj prag u današnjem je kontekstu ogroman korak naprijed protiv konsolidacije moći AKP-a”, naglasila je Cemre Baytok za Libelu.

{slika}

Uključile smo se u kampanju HDP-a kako bismo pokazale da smo protiv autoritarnog AKP-ova režima i za politiku različitosti te da smo protiv muške dominacije u politici“, sažima Baytok poziciju SFK i dodaje kako nisu htjele ući u političku stranku, nego su tijekom perioda kampanje pomagale i pružale podršku HDP-u neovisno kao feministkinje. 

{slika}